Samen Zwanger - Alertheid over zikavirus blijft nodig

Het zikavirus brak in mei 2015 in Zuid- en Midden-Amerika uit, inclusief het Caribisch gebied. Dit virus veroorzaakt aangeboren afwijkingen zoals microcefalie (kleine schedelomvang) en wordt verspreid door de gelekoortsmug, of denquemug. Deze komt niet van nature voor in Nederland. De noodsituatie is inmiddels opgeheven door de WHO, maar alertheid blijft noodzakelijk.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?

Wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan moet je nog steeds rekening houden met het zikavirus wanneer je op reis gaat. De belangrijkste adviezen nogmaals op een rij:

Reisadvies

Wil je zwanger worden en reis je naar een land waar zikavirus voorkomt, dan wordt geadviseerd om de zwangerschap uit te stellen tot minimaal 1 maand na terugkomst. Ben je zwanger, dan kun je beter niet reizen naar een land waar zikavirus voorkomt tot na de zwangerschap.

Besmetting via seksueel contact

Het virus is ook gevonden in sperma, waardoor er een kans bestaat dat het virus wordt overgedragen via seksueel contact. Deze kans wordt echter vrij klein ingeschat. Om de besmetting te voorkomen wordt geadviseerd dat mannen die in landen zijn geweest waar zikavirus voorkomt gedurende twee maanden een condoom gebruiken. Zeker als zij seks hebben met een zwangere vrouw.

Meer informatie

Ga je op reis naar een land waar zikavirus voorkomt en wil je zwanger worden, of ben je zwanger? Neem dan altijd even contact op met je verloskundige voor advies.

Ook kun je kijken op de website van het RIVM voor meer informatie.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in