Samen Zwanger - Allergie voor kippenei

Een allergie voor kippenei ontwikkelt zich als het immuunsysteem van het lichaam gevoelig wordt en overdreven op kippenei reageert. Als je eieren eet, ziet het lichaam het eiwit als een vreemde indringer en stuurt het chemicaliën uit om zich ertegen te verdedigen. Die chemicaliën veroorzaken de symptomen van een allergische reactie.

Deskundigen schatten dat maar liefst 2% van de kinderen allergisch is voor eieren. Gelukkig tonen onderzoeken aan dat ongeveer 70% van de kinderen met een allergie voor kippenei de aandoening op 16-jarige leeftijd zal ontgroeien. Toch kunnen de symptomen erg heftig zijn. Kinderen die allergisch zijn voor eieren kunnen reacties krijgen, variërend van een lichte huiduitslag tot anafylaxie; een levensbedreigende aandoening die de ademhaling beïnvloedt en het lichaam in shock kan brengen.

Symptomen

Het consumeren van ei kan leiden tot nare symptomen, zoals:

  • Ontstoken neusslijmvlies;
  • Hoesten en niezen;
  • Ademhalingsproblemen;
  • Huidreacties, zoals netelroos of uitslag;
  • Diarree;
  • Verstopping;
  • Braken;
  • Dit uit zich door tintelingen in de mond en keel, daling van de bloeddruk en een shock.

Als je kindje bovenstaande symptomen toont, maak dan een afspraak met je arts of allergoloog. Door middel van een huidprik- of bloedtest kan een allergie voor kippenei worden vastgesteld.

Preventie

  • Vermijd het eten van eieren;
  • Lees voedseletiketten;
  • Gebruik alternatieven voor eieren in recepten;
  • Informeer je arts over je ei-allergie, want sommige griepvaccins en het vaccin tegen gele koorts bevatten verschillende hoeveelheden eiwitten.

Behandeling

De beste manier om een kippen-allergie te behandelen, is door geen eieren te eten. Helaas zijn eieren een verborgen ingrediënt in veel voedingsmiddelen, waaronder soep in blik, saladedressings, ijs en veel vleesgerechten, zoals gehaktballen. Mensen met deze allergie moeten erg waakzaam zijn, dus etiketten goed lezen en bij voedsel bereid door anderen vragen stellen over de ingrediënten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in