Samen Zwanger - Anticonceptie voor mannen de oplossing

Het lukt wetenschappers maar niet om een pil voor mannen te ontwikkelen. Daarom kijkt de farmaceutische industrie nu naar andere methoden. Een veelbelovende manier is inmiddels succesvol getest op muizen. Het gaat om een soort fysieke blokkade van de zaadleiders.

Na jaren onderzoek is de wetenschap niet veel verder gekomen dan het condoom als anticonceptiemethode voor mannen. Aan een mannelijke variant op de pil blijken nog altijd te veel bijwerkingen te zitten. Hét nieuwe idee is om te voorkomen dat de zaadcellen van een man het lichaam verlaten door een bepaalde blokkade op te werpen.

Een groep onderzoekers heeft daarvoor een emulsie ontwikkeld die in vier lagen wordt aangebracht en waardoor er geen zaadcellen meer door de zaadleiders heen kunnen. Bij muizen is het principe succesvol gebleken. Ze werden onvruchtbaar na toepassing van de methode.

Het punt is natuurlijk: is de methode omkeerbaar? Het antwoord is ja. Door verhitting smelt de emulsie weg en werken de zaadleiders weer gewoon als vanouds. Die hitte kan gelukkig al tot stand worden gebracht met infrarood licht. Het doet dus geen pijn.

Het zal nog wel even duren voor de methode daadwerkelijk op de markt komt, maar binnenkort kan al worden gestart met tests op mensen.

 

Door: Jeanette Kras

Bron: Welingelichte Kringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in