Samen Zwanger - Baby moet genderneutraal kunnen worden geregistreerd

De rechter in Roermond staat toe dat iemands geslacht wordt gewijzigd in ‘geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’. De rechter stelt ook dat er een derde gender ‘X’ moet worden erkend, maar daarvoor is een wetswijziging nodig.

Volgens de rechtbank is sprake van ‘een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie’ als iemand zich niet als genderneutraal kan laten registreren.

De uitspraak is in een zaak van een persoon, geboren in 1961 ,van wie bij de geboorte het geslacht niet kon worden vastgesteld. De ouders lieten daarop het kind registreren als jongetje omdat dat gemakkelijker zou zijn. Tijdens de puberteit bleek dat de persoon zich geen man voelde, waarop  het geslacht werd gewijzigd in vrouw. Ook dat geslacht bleek niet te passen, omdat zij zich genderneutraal voelt. Zij wil erkenning van een ‘derde gender’, van mensen die zich noch man, noch vrouw voelen.

Maatschappelijke ontwikkelingen

De wens om te worden erkend als iemand die noch man noch vrouw is, werd in 2007 nog afgewezen door de Hoge Raad, omdat de tijd daar niet rijp voor zou zijn. De rechtbank in Roermond stelt dat die tijd nu wel is gekomen, gezien de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen. De rechtbank haalt voorbeelden aan, zoals de genderneutrale OV-chipkaart en genderneutrale kinderkleding bij de HEMA.

Om een registratie als derde gender mogelijk te maken is een wetswijziging nodig. Maar de rechter kon wel toewijzen om de bewoording ‘geslacht is niet kunnen worden vastgesteld’. alsnog in de geboorteakte van de betrokkene te laten zetten. Nu is de wetgever aan zet, stelt de rechtbank in het vonnis.

Lees ook:

Reportage: In de Indonesische stad Yogyakarta staat de enige koranschool voor transgenders. ‘De hele wereld krijgt de zegen van Allah, dus wij ook.’

Jongens- óf meisjeskleren? Vanaf volgend jaar maakt de HEMA daartussen geen verschil meer. Alle kinderkleding krijgt genderneutrale labels. Roze jurkjes blijft het warenhuis trouwens gewoon verkopen – net als stoere truien. Het aanbod moet alleen gevarieerder. 

De genderdiscussie heeft zich verplaatst naar het hart van het publieke domein. Overdreven gedoe? ‘Zeker niet. Het gaat om de mens’, zegt het Theologisch Elftal.

Bron: Trouw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in