Samen Zwanger - Baby's worden wellicht geboren met plastic in het lichaam

Er is de laatste jaren al veel over te doen; microplastics. Plastic is niet meer weg te denken in deze wereld, maar de gevolgen van de grote hoeveelheid plastic is daarbij ook een groot probleem. Niet alleen vervuilt plastic de natuur, zoals oceanen en bossen, maar ook vervuilt het de lichamen van vele levende wezens op deze planeet. Zo ook bij mensen, want nieuw onderzoek toont aan dat baby’s worden wellicht geboren met plastic in het lichaam.

Microplastics zijn, zoals de naam al doet vermoeden, microscopisch kleine plastic deeltjes. Deze kunnen van vele bronnen afkomstig zijn. Nu zijn ze echter voor het eerst ook gevonden in de placenta van zwangere vrouwen. Dit is uiteraard heel zorgwekkend, want dit kan ertoe leiden dat een ongeboren baby al van deze kleine plastic deeltjes in het lichaam krijgt.

Een onderzoek in Italië heeft de placenta’s van gezonde, zwangere vrouwen onderzocht. Bij dit onderzoek werden de kleine plastic deeltjes gevonden. Er werden slechts 12 plastic deeltjes gevonden, maar er werd ook maar 4% van de placenta’s onderzocht. Het werkelijke probleem kan dus een stuk groter zijn. De onderzoekers vonden plastic deeltjes in diverse kleuren en denken dat ze in de bloedbaan van de moeder gekomen zijn via cosmetische producten.

De onderzoekers zijn niet zeker dat de microplastics ook in de baby terechtkomen, maar dit lijkt zeer waarschijnlijk en is daarmee zorgwekkend. Wat de impact hiervan is, moet verder onderzocht worden, maar de wetenschappers vermoeden dat een van de effecten van de plastic deeltjes is, dat ze het immuunsysteem van de baby negatief beïnvloeden.

Zodra er meer onderzoek bekend is, posten wij de resultaten uiteraard op onze site.

 

Bron: HLN.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in