Samen Zwanger - Baby's zijn gezonder sinds het rookverbod

Sinds roken in openbare plaatsen werd verboden in Schotland, zakte het aantal te vroeg en te licht geboren baby’s spectaculair.

Schotse onderzoekers verzamelden de gegevens van alle baby’s die tussen januari 1996 en december 2009 in Schotland werden geboren. Ze gingen op zoek naar informatie over te vroeg geboren baby’s en baby’s die op tijd werden geboren, maar met een te laag geboortegewicht. En ze bekeken of het rookverbod dat op 26 maart 2006 in Schotland van kracht werd, effect had op de cijfers.

Zoals te verwachten viel had het rookverbod het aantal rokende moeders aanzienlijk doen dalen: waar voor 2006 nog 25,4 procent van de zwangere vrouwen rookte, was hun aantal na 2006 teruggevallen tot 18,8 procent. Maar de rookstop had ook een invloed op het aantal te vroeg geboren baby’s: hun aantal daalde fors met meer dan 10 procent. Verder zakte ook het aantal op tijd geboren baby’s met een te laag geboortegewicht met bijna 5 procent en ging het aantal baby’s met een zeer laag geboortegewicht zelfs met 8 procent omlaag.

Opmerkelijk was dat deze reducties in te vroeg en te licht geboren baby’s ook te zien waren bij moeders die nog nooit een sigaret hadden opgestoken. Dit bewijst volgens de onderzoekers nog maar eens de impact van passief roken op de gezondheid. (EV)

 

Bron: Eoswetenschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in