Samen Zwanger - Babyshower en postpartum party

Anno 2019 kunnen we er niet meer omheen: de babyshower. Overal duikt -ie op, de één nog groter dan de ander. Hartstikke leuk natuurlijk, maar de babyshower krijgt concurrentie. Van de postpartum party. 

Babyshowers zijn behalve heel gezellig, ook ontzettend nuttig. Of je nu een enorme hoeveelheid cadeaus mee naar huis neemt of een groot, praktisch cadeau krijgt, je babyuitzet raakt in ieder geval een stukje uitgebreider. Wat natuurlijk erg fijn is, want een baby kost ontzettend veel geld. Tel daarbij de liefde van al je vriendinnen en familie op die je deze dag nog eens extra voelt en het kan voelen alsof je de hele wereld én de bevalling aan kan.

De zware momenten

Al begint, zodra de bevalling achter de rug is, pas het échte werk. De slapeloze nachten, de onzekerheid en niet te vergeten de vermoeidheid. De kraamweek kan de mooiste of pittigste week in je leven zijn, maar één ding is zeker: de komst van de baby is gewoon heel erg wennen.

Juist op de momenten dat je het zwaar hebt in het begin, kun je eigenlijk wel wat extra (mentale) steun gebruiken. En dan bedoelen we niet een gezellig bezoekje van je vriendinnen, maar echte hulp. In het huishouden, met de baby of door een boodschapje te doen. Of simpelweg door gewoon even te luisteren als we het niet meer zien zitten.

Postpartum party

Misschien is het niet een verkeerd idee om de babyshowers gewoon te laten voor wat ze zijn en de volledige aandacht te richten op de periode ná de bevalling? Dat dacht de bedenker van de postpartum party, Marisa Mendez Marthaller, ook. Volgens haar is een postpartum party een perfecte manier om een klein netwerkje van steun en support op te bouwen voor de nieuwe moeder tijdens die eerste weken.

Het is in haar ogen beter om je als vriendinnen niet te richten op het moeder to be gedeelte, maar juist op de periode dat een vrouw net moeder is. Vooral de eerste acht weken zijn ontzettend moeilijk.

“Als we alle energie, tijd en geld dat gaat zitten in het organiseren van een babyshower en cadeaus gebruiken in hulp voor de moeder als de baby er is? Die eerste weken kunnen moeders breken en juist dan hebben ze hulp nodig. Gek genoeg is dit de tijd waarbij de meeste mensen wegblijven. Natuurlijk wil je je niet opdringen, maar bedenk dit: nieuwe moeders hebben hulp nodig.”

Een babyshower maar dan anders

Hoewel de naam anders doet vermoeden, zit een nieuwe moeder natuurlijk niet te wachten op een postpartum party in de vorm van een groot feest met heel veel mensen. En je hoeft natuurlijk ook niet de babyshower volledig te laten zitten. Maar tijdens de babyshower kun je wel een beetje tijd besteden aan wat erna komt.

Iedereen die op zo’n shower komt is waarschijnlijk close met de moeder, op wat voor manier dan ook. Misschien kun je met elkaar een takenlijst opstellen voor tijdens de eerste week. Wie doet de boodschappen, wie helpt in huis en wie belt er af en toe even op om te luisteren.

Kijk wat iedereen aan kan qua persoonlijke tijd en ruimte en je hebt een goed schema. Betrek de nieuwe moeder natuurlijk wel even in dit proces zodat zij haar grenzen aan kan geven.

 

Door: Marleen Staal

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in