Samen Zwanger - Nederlandse staatssteun voor NIPT mag

De Nederlandse overheid mag de NIPT-bloedtest voor zwangere vrouwen subsidiëren. Een Belgisch laboratorium dat daar bezwaar tegen had aangetekend, heeft ongelijk gekregen van de rechter.

De NIPT voldoet aan de voorwaarden voor staatssteun, zegt de rechtbank in Den Haag. Er is een ‘algemeen belang’ omdat voor zwangere vrouwen ‘gelijke toegang moet zijn tot prenatale screening’.

Syndroom van Down

Het Belgische bedrijf Gendia verdiende tot voor kort goed aan de testen. Die werden uitgevoerd voor Nederlandse vrouwen die in eigen land niet in aanmerking kwamen voor de bloedtest. Met de NIPT-test kan onder meer het syndroom van Down worden aangetoond.

Sinds 1 april is de test beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. De overheid heeft 26 miljoen euro uitgetrokken voor het subsidiëren van acht universitaire medische centra. Die kunnen de test daardoor relatief goedkoop aanbieden.

Eigen bijdrage

Concurrentievervalsing, vindt Gendia. Het wilde de nieuwe regeling laten opschorten. Voor een test bij een ziekenhuis zijn Nederlandse vrouwen nu een eigen bijdrage kwijt van 175 euro. De Belgische test kost bijna 600 euro.

Gendia laat weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Het bedrijf denkt eraan om in hoger beroep te gaan of een klacht bij de Europese Commissie in te dienen. Gendia stelt door de subsidieregeling te worden gediscrimineerd, omdat het er zelf geen gebruik van mag maken.

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in