Samen Zwanger - Bereid je bevalling voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem de touwtjes in handen en weet waar je aan toe bent. Word niet overvallen door het onbekende. De voorbereiding kent natuurlijk niet alleen een materiële, maar ook een mentale voorbereiding.

Vergaar kennis

Als je ontspannen en zelfverzekerd bent, verloopt de bevalling veel soepeler. Om kennis te vergaren, kun je verschillende zwangerschapsboeken en (online) tijdschriften lezen. Ook op het internet staat veel informatie. Overigens kun je een zwangerschapscursus volgen of word je geïnformeerd door je verloskundige.

Waar wil je bevallen?

Het is mogelijk om in het ziekenhuis, een geboortecentrum, poliklinisch of thuis te bevallen. Zet met je partner alle voor- en nadelen op een rijtje. Na het doorgeven van je voorkeur is er trouwens altijd de mogelijkheid om tot de bevalling een andere voorkeur aan te geven. Soms heb je geen keuze, bijvoorbeeld door een plaats- of medische indicatie, en is het niet meer mogelijk om thuis te bevallen. Het is dus ook erg belangrijk om te weten dat er een mogelijkheid bestaat dat je voorkeur niet altijd uitkomt.

Ondersteuning tijdens de bevalling

Tijdens de zwangerschap moet je bepalen wie je bij de bevalling mogen ondersteunen. Gedurende de bevalling ben je erg kwetsbaar, zorg er dus voor dat je geen andere houding hoeft aan te nemen. Vertel de mensen om je heen wat je wilt en maak desnoods een geboorteplan. In dat geboorte plan leg je jouw wensen rondom de bevalling vast. Wil je de eventuele kinderen thuislaten, bij een familielid laten slapen of bij de bevalling hebben? Denk ook hier over na en bespreek het bovenstaande met je verloskundige.

Zwangerschapscursus

Tijdens de lessen oefen je verschillende technieken, zoals de ademhaling en het persen, en leer je hoe je het beste de verschillende weeën op kunt vangen. Ook leer je verschillende houdingen aan te houden, leert je partner wat zijn rol is en leer je om te gaan met de bevallingspijn. Bovendien leer je je te ontspannen en krijg je ook veel informatie over de zwangerschap. Verschillende zwangerschapscursussen worden aangeboden, waarbij elke cursus een ander doel heeft. Bedenk waar jij je in wilt verdiepen en kijk op het internet wat er in jouw regio wordt aangeboden.

Rust en ontspan

Bevallen is natuurlijk zwaar, daarom is het erg belangrijk dat je ontspannen en uitgerust bent voordat de bevalling begint. Neem op tijd je zwangerschapsverlof en zorg dat je een aantal weken voor de zwangerschap de spullen voor de komst van je baby in huis hebt. Vraag zoveel mogelijk hulp aan je partner, familieleden en/of vrienden. Ook is het belangrijk dat je genoeg slaapt. Lukt dit niet? Probeer dan elke middag een dutje te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in