Samen Zwanger - Verloskundigen sturen brief naar minister 'Besluit Treant is onvolledig'

Zwangeren uit Hoogeveen, Meppel, De Wolden en Midden-Drenthe gaan niet bevallen in het ziekenhuis in Emmen. Dat is de overtuiging van verloskundige Nelleke Gosker van Het Verloskundig Centrum Meppel en De Wolden.

Gosker, die zegt namens alle verloskundigen uit die regio te spreken, heeft een brief geschreven aan de minister van Volksgezondheid. Ze is niet blij met het besluit van Treant om de kindergeneeskunde en acute verloskunde in het Scheper Ziekenhuis in Emmen te concentreren. Dat betekent dat deze vormen van zorg in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal verdwijnen.

‘Onvolledig besluit’

“Het beslisdocument van Treant is onvolledig en daardoor niet objectief”, schrijf Gosker. “De punten en argumenten die juist pleiten voor het openhouden van twee locaties worden niet meegenomen in dit document. Hierdoor wordt een onjuist beeld geschetst met tot gevolg een onterechte conclusie.”

Volgens Gosker schrijft Treant dat het zogeheten adherentieverlies, dat is het potentiële aantal cliënten, minimaal is. Maar daar denkt zij heel anders over. Gosker is van mening dat mensen niet in Emmen gaan bevallen, in tegenstelling tot wat Treant denkt. De verloskundige vreest dat het aantal cliënten niet alleen op de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde minder wordt, maar dat uiteindelijk ook de rest van het ziekenhuis dit gaat merken.

‘Zwolle kan bevallingen nu al niet aan’

Gosker verwijst naar de situatie in Meppel, waar verloskunde eerder al verdween. Volgens haar bevalt de helft van de zwangeren uit die plaats in Hoogeveen, de andere helft in Zwolle. “Helaas krijgen we op dit moment al regelmatig volmeldingen bij de Isala-klinieken in Zwolle, omdat zij de hoeveelheid bevallingen nu al niet aankunnen. Wanneer alle zwangere vrouwen uit Meppel naar Zwolle zouden moeten en óók nog een groot deel van de Hoogeveense populatie, dan zal dit probleem alleen maar toenemen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in