Samen Zwanger - Bevallen in een geboortehuis of kraamhotel

Een kraamhotel/geboortehuis is een combinatie van een thuis- en ziekenhuisbevalling. Het is eigenlijk een thuisbevalling in een ander huis met de medische voorzieningen van een ziekenhuis.

Wil je niet in een ziekenhuis of thuis bevallen en heb je geen medische indicatie? Dan kun je kiezen voor een geboortecentrum. Daar heb je een verloskundige om je heen, terwijl het ziekenhuis dichtbij is als er complicaties optreden. Meestal is je eigen verloskundige aanwezig. Een belangrijk voordeel van een geboortecentrum is dat het er huiselijk is en dat er rekening wordt gehouden met je wensen. Een kraamhotel  biedt ook de ideale oplossing voor mensen die in het buitenland wonen, maar in Nederland willen bevallen. Overleg met je verloskundige wat de beste locatie is en kijk daar vooraf eens rond.

Geboortehuis en kraamhotel

De naam zegt het al, het is een huis waar de geboorte plaatsvindt. Het geboortehuis is meestal onderdeel van een ziekenhuis, zodat de medische voorzieningen goed en snel bereikbaar zijn. Een kraamhotel is geen onderdeel van een ziekenhuis. Toch krijg je dezelfde zorg en is er een verloskundige en kraamverzorgende aanwezig. Ook in de kraamtijd kun je hier verblijven (meestal tot 48 uur na de geboorte van je kindje). Je kunt zelf bepalen wanneer je naar het geboortecentrum of kraamhotel wil. Dit moet je dan wel eerst bespreken met je verloskundige.

Procedure

Zodra je bevalling is begonnen, moet je je verloskundige bellen. Deze begeleidt namelijk je bevalling. Na goedkeuring van de verloskundige vertrek je naar het geboortehuis of kraamhotel. Een medewerker is aanwezig om je naar je luxe kamer te begeleiden. De kraamverzorgende is tevens aanwezig.

Kraamzorg

Je krijgt na de bevalling natuurlijk de tijd om bij te komen. In sommige geboortecentra kunnen jij en je baby langer blijven en krijg je ter plaatse kraamzorg. Per dag wordt meestal 8 uur in rekening gebracht. Wil je liever naar huis? Dan komt de kraamverzorgster meestal naar jou toe. Bespreek met je zorgverzekeraar in hoeverre de zorg vergoed kan worden.

Waarom?

Dit zijn enkele redenen voor het kiezen van een kraamhotel:

  • Als je partner in ploegen werkt en regelmatig ’s avonds of ’s nachts niet bij je kan zijn;
  • In een kraamhotel heb je de keuze of je de hele dag bij je baby wilt zijn of dat je de zorgen s’ nachts in de handen van de kraamverzorgster legt;
  • Bijkomen en rusten. Als je ervoor kiest je baby ’s nachts bij de kraamverzorgster te laten, kun je zelf goed en genoeg slapen. Alle zorg wordt dan uit handen genomen;
  • Als je thuis aan het verbouwen bent;
  • Als je advies zo snel mogelijk wilt krijgen. Er is namelijk altijd een deskundige aanwezig;
  • Je wordt in de watten gelegd. Je eten wordt gebracht, bed wordt opgemaakt en er wordt voor jou, je kindje en je partner gezorgd;
  • Als er in je buurt een tekort aan verloskundigen is.

Onthoud: het is belangrijk dat jij je tijdens en na de bevalling prettig voelt en kunt ontspannen. Stress en spanning hebben een negatieve invloed op de bevalling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in