Samen Zwanger - Bevallen met een doula aan je zijde

Ben je onzeker over de bevalling? Kijk je er zelfs angstig naar uit? Zijn jullie (jij en je partner) erg nerveus en kunnen jullie niemand vinden ter ondersteuning tijdens de bevalling? Gelukkig is hier een simpele oplossing voor: schakel een doula in!

Een doula (Oudgrieks voor: ‘dienende vrouw’) kan het beste omschreven worden als bevallingscoach. De hiervoor opgeleide vrouw kan jullie ondersteunen tijdens de zwangerschap, bevalling en na de geboorte. Eigenlijk vervangt een doula de rol van je naasten die eigenlijk rondom je kraambed horen te staan, maar er misschien niet bij kunnen zijn. Dit klinkt ongeloofwaardig, maar helaas is dat tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. De doula biedt geen medische zorg, maar stelt je gerust tijdens de bevalling. Het is dus van groot belang dat je een prettig gevoel bij haar hebt. Tijdens een kennismakingsgesprek kun je altijd bepalen of er een klik is en in een eventuele vervolggesprek leggen jullie je wensen en behoeften vast in het geboorteplan.

De doula komt al als je nog maar een paar centimeter ontsluiting hebt en ze gaat pas weg als je baby is geboren. Ze moedigt je aan en geeft je advies om beter met de weeën om te kunnen gaan. Vaak geeft ze massages en zorgt ze ervoor dat je op een juiste manier ademhaalt. Ook biedt ze een luisterend oor.

Redenen om een doula in te huren

Om alles nog een keer kort samen te vatten:

  • De doula heeft veel ervaring met en (medische) kennis van zwangerschappen en bevallingen;
  • Een doula is zeker niet goedkoop, maar is elke cent waard. Een basispakket ligt tussen de 750 en 1000 euro. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van deze kosten, vraag daar dus vooraf naar. De doula biedt je enorm veel diensten aan. Ze geeft bijvoorbeeld massages, biedt hulp bij het opzetten van je geboorteplan, maakt een bevalverslag en ondersteunt je gedurende de bevalling;
  • De doula zorgt er niet alleen voor dat jij ontspannen blijft, maar spreekt je ook moed in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in