Samen Zwanger - Chocopasta bevat giftige stoffen

Chocopasta bevat giftige stoffen. Het is de guilty pleasure van velen: een boterham met een dikke laag chocopasta. Maar helaas blijkt het nog ongezonder dan je dacht. Volgens de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop bevatten 24 van de 25 onderzochte merken kankerverwekkende stoffen.

De meeste hazelnootpasta’s bestaan voor de helft uit suiker en voor nog eens een vijfde uit palmolie. Dat was bekend, maar dat er nog andere schadelijke stoffen inzitten, weten de meeste mensen niet. Het gaat voornamelijk om de reststoffen van palmolie, genaamd MCPD- en glycidyl-esters. De eerste kan schadelijk zijn voor de nieren en voor de mannelijke vruchtbaarheid en de laatste stof is mogelijk kankerverwekkend.

De hoeveelheden die Test Aankoop terugvond in bijna alle chocopasta’s bleven nog onder de wettelijke limieten voor volwassenen. Bij kinderen lag dat anders. Bij een kind van tien kilo is een flinke theelepel van het merk, dat als slechtste uit de test is gekomen, al voldoende om over de limiet heen te gaan. Test Aankoop adviseert dan ook jonge kinderen geen chocopasta te geven.

 

Bron: Welingelichtekringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in