Samen Zwanger - Coco werd moeder op haar 48e

Janet Jackson en haar man Wissam Al Manna zijn gisteren de trotse ouders geworden van hun zoontje Eissa. Dat terwijl de zangeres al 50 jaar oud is. Ook in Nederland zijn er steeds meer vrouwen die na hun 45e hun eerste kind krijgen.

In 2015 werden 148 Nederlandse vrouwen van 45 jaar voor de eerste keer moeder, en dat is het hoogste aantal sinds het CBS het in 1950 is gaan bijhouden. Sommige moeders wachten gewoon het juiste moment af, maar er zijn ook vrouwen die vanwege vruchtbaarheidsproblemen een late zwangerschap hebben.

Zo ook Coco Matthijssen, zij was 48 jaar toen haar eerste kind door middel van eiceldonatie werd geboren. Inmiddels is het kind negen maanden oud. “Ik ben 10 jaar bezig geweest om een kind te krijgen en heb allerlei trajecten doorlopen”, vertelt ze. Nu is ze de trotse moeder van baby Elvis. “Hij is echt het mooiste wat mij ooit is overkomen.”

Goed nadenken

Na je 30e neemt de kans op een natuurlijke zwangerschap licht af. Na je 35e wordt die mogelijkheid met het jaar kleiner. IVF of eiceldonatie biedt dan vaak uitkomst. Volgens Marjolein Gromminger van FREYA (vereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek) is het voor oudere vrouwen met een kinderwens extra belangrijk om hier van te voren goed over na te denken.

“Voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je kind is het belangrijk dat je kritisch kijkt naar de kliniek en behandeling. Het laatste wat je wilt is een zwangerschap die misloopt”, zegt Gromminger. Eicellen moeten voor je 43e zijn ingevroren en vanaf je 49e is een dokter niet verplicht om de behandeling uit te voeren. Gromminger: “De arts zal een risico-inschatting maken en afwegen of hij het wel verantwoord vindt om het proces in gang te zetten.”

Voor Coco was eiceldonatie uiteindelijk de manier om moeder te worden. “Biologisch gezien is het natuurlijk zo bedoeld dat vrouwen op jongere leeftijd moeder worden, maar ik vind het heel mooi dat er ook een kans is voor vrouwen die al lange tijd bezig zijn om zwanger te worden”, zegt Coco.

Gemengde reacties

Na de geboorte van haar zoontje gooide de inmiddels 49-jarige moeder haar levensstijl radicaal om. “Moeder zijn is topsport”, vertelt ze. Ze begon gezonder te eten, vermijdt stress en alcohol en probeert sindsdien altijd positief in het leven te staan. “Juist als je ouder bent is het belangrijk dat je fysiek en mentaal gezond bent.”

Net als Janet Jackson kreeg ook zij te maken met gemengde reacties. “Ik begrijp hun reactie wel en vind ook dat iedereen een mening mag hebben, maar probeer eens in andermans schoenen te staan voordat je oordeelt.” Met haar bedrijfje Coco Bliss traint en begeleidt ze tegenwoordig andere vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.

Bron: RTL Nieuws, Editie NL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in