Als je zoals Marjolein Leenarts medisch specialist in huidziekten (dermatoloog) bent èn moeder van drie kinderen, komen huidproblemen bij baby’s zoals eczeem, jeuk en luieruitslag natuurlijk regelmatig voorbij. In dit artikel maakt zij je wegwijs in de 7 B’s over de babyhuid.
Bijzonderheden
Een baby heeft in verhouding een groot huidoppervlak ten opzichte van zijn lichaamsgewicht. Ook is de doorlaatbaarheid van de huid groter. Dit betekent een hogere kans op droge huid, maar ook dat verzorgingsproducten makkelijk door het lichaam worden opgenomen. Vandaar mijn credo ‘Less is more!’
Billen
Luieruitslag is te herkennen aan de rode vlekken, blaasjes, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. Het ontstaat door warmte onder de luier, contact met ontlasting en urine en door wrijving. Bijna alle kinderen hebben er wel eens last van, zeker op de momenten dat ze diarree hebben. Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de inwerking van vocht, urine en ontlasting door middel van een billenzalf met een hoog zinkgehalte. Dit zorgt voor een beschermend laagje. Vermijd parfum of alcohol want dit kan irriteren op de open huid. Verschoon de luier bijtijds; een natte, vochtige huid is gevoeliger voor wrijving en irritatie.
Badje
Warm water droogt de huid uit. Je baby hoeft niet elke dag in bad, 1 à 2x per week is al meer dan genoeg. Met een badolie die vermengd is met het water, bescherm je de huid tegen uitdroging. Zeep of producten met parfum raad ik af. Parfum is de grootste veroorzaker van allergieën, daarbij ruikt je baby al heerlijk van zichzelf!
Berg
Berg is een onschuldig huidverschijnsel en makkelijk te herkennen aan de geel-bruine korstjes op de hoofdhuid van je kindje. De bergschilfers zitten vaak vastgeplakt aan de hoofdhuid en het ruikt soms wat muffig. Bijna elk kindje krijgt berg en vaak hebben ze er geen last van. Het hoeft medisch gezien dus niet behandeld te worden. Toch krijg ik in de spreekkamer regelmatig de vraag van ouders wat ze er aan kunnen doen, omdat het er niet zo fris uitziet. Soms lukt het de schilfers met olie te verweken. Als dat niet werkt kun je ook speciale bergzalf gebruiken.
Beten en beestjes
Met een baby op de arm kijk je anders naar de wereld. Dit geldt ook voor onze kleine vrienden die overal rond krioelen. Zelf heb je hier wellicht niet zo’n last van, maar als er een rode mier op je baby af loopt, voelt dit opeens toch anders! Aangezien voorkomen altijd beter is dan genezen is het beste advies om een klamboe te gebruiken en buiten de huid te bedekken zodat je zo veel mogelijk beten voorkomt. Ben je in de natuur geweest? Check altijd op teken, ze zijn ienieminie maar kunnen veel kwaad! In de zomer doe je er goed aan je baby niet te lang met kleverige handjes rond te laten kruipen, zodat wespen uit de buurt blijven.
Blootstelling aan de zon
Helaas is bewezen dat zonverbranding op jonge leeftijd de kans op huidkanker op oudere leeftijd aanzienlijk vergroot. Bescherm je kind dus goed tegen de zon! Wat dit betekent? Tot 1 jaar zo veel mogelijk uit de zon houden, insmeren met factor 30, tussen 12-15u uit de zon, zet een hoedje op, herhaal insmeren elke 2 uur en in ieder geval na het zwemmen en draag UV-werende kleding.
Bescherming
Je doet je best de babyhuid zo goed mogelijk te beschermen, dus is het fijn als de producten die je gebruikt, ook werkelijk veilig te gebruiken zijn. Wees je bewust van nikszeggende ‘claims’ die door producenten zonder externe keuring op de verpakking gezet mogen worden: ‘natuurlijk’, ‘hypoallergeen’, ‘dermatologisch getest’… Sommige producenten zoeken werkelijk naar de beste ingrediënten-mix, maar anderen zien dit vooral als goede marketing en proberen jou zo te overtuigen. Check daarom altijd de ingrediënten en ook hier geldt: less is more.