Samen Zwanger - De bevalling in fases

De bevalling bestaat uit verschillende fases. Dit zijn ze:

  • Latente fase;
  • Actieve ontsluitingsfase;
  • Overgangsfase;
  • Uitdrijvingsfase;
  • De nageboorte.

Latente fase

De beginfase van de bevalling wordt de latente fase genoemd. In deze fase hoef je nog niet naar het ziekenhuis. De fase begint op het punt waarop je regelmatig samentrekkingen van je baarmoeder waarneemt. In de meeste gevallen heb je elke 5 tot 10 minuten een wee en duurt de fase circa 13 uur lang (bij je eerste bevalling kan het 24-48 uur duren), maar dit verschilt van vrouw tot vrouw. Tijdens de latente fase zorgen de weeën voor ontsluiting (in deze fase 3 tot 4 centimeter). Zijn je vliezen nog niet gebroken, dan gebeurt dat in de meeste gevallen in de actieve ontsluitingsfase.

Actieve ontsluitingsfase

Nu is het tijd om naar het ziekenhuis of geboortecentrum te gaan. Je weeën worden sterker, langer en vinden steeds korter na elkaar plaats. Het is erg belangrijk dat je voldoende ondersteuning hebt. Het is ook een goed moment om je ademhalingstechnieken te starten en een paar ontspanningsoefeningen tussen de weeën te proberen. Je moet tijdens deze periode vaak van positie wisselen. Misschien wil je wandelen of een warm bad nemen. Blijf veel water drinken en urineer regelmatig. Deze fase duurt ongeveer 3-5 uur en je hebt een ontsluiting van 4-7 centimeter. Meestal kun je naar het ziekenhuis als je 6 centimeter ontsluiting hebt. De weeën tijdens deze fase duren ongeveer 45-60 seconden met 3-5 minuten rust ertussen. Pijnbestrijding kun je in deze fase krijgen.

Overgangsfase

In deze fase heb je een ontsluiting van 10 centimeter (volledige ontsluiting). Zijn je vliezen nog steeds niet gebroken, dan breekt de verloskundige ze voor je. De weeën worden in deze fase steeds heftiger en de tussenpauzes worden steeds korter. Je baby daalt verder in en begint zijn spildraai te maken. Ook hier moet je je ademhalingstechnieken uitoefenen, want je moet de weeën wegpuffen. Je weeën duren 90 seconden met pauzes om de 2-3 minuten. Het is erg belangrijk dat je niet perst voordat je volledige ontsluiting hebt (anders gaat de ontsluiting langzamer).

Uitdrijvingsfase

Zoals de naam van deze fase al aangeeft, mag de bevalling beginnen. Tijdens deze fase geef je (na toestemming van de arts) toe aan je persdrang. Beval je van je eerste kindje, dan duurt deze fase het langst en kan het circa een uur duren. Nog even en je kindje is er! Schrik niet, je baby wordt eerst gecontroleerd en op basis van de Apgar-score beoordeeld. Daarna wordt hij op je lichaam gelegd en kun je hem met je lichaamstemperatuur gerust stellen en warm houden.

De nageboorte

Tijdens deze fase wordt de placenta met naweeën geboren. Dit kan circa 15 minuten duren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in