Samen Zwanger - de eerste 1001 dagen - stoppen met roken

De periode van de eerste 1001 dagen, vanaf de bevruchting tot en met de 2e verjaardag, is cruciaal voor de goede ontwikkeling van jullie kind. Daarom is het belangrijk dat jullie goed geïnformeerd zijn en al die kennis ook toepassen.

Gezonde leefstijl

Al vóór de zwangerschap zorgt jullie gezonde levensstijl voor een goede start, net als tijdens en na de zwangerschap. Bepaalde veranderingen in je leefstijl kunnen je baby zelfs beschermen tegen bepaalde gezondheidsproblemen. Ook voordat je zwanger bent, kun je terecht bij de verloskundige. Zij beantwoordt al je vragen over (gezond) zwanger worden tijdens het kinderwensspreekuur.

Stop met slechte gewoonten

Roken en alcoholgebruik kunnen leiden tot een miskraam of ernstige gezondheidsproblemen bij je baby. Ook is het beter om minder cafeïne te consumeren. Je huisarts kan je voldoende niet-oordelende ondersteuning geven.

Verbeter je dieet

Vanaf dat je zwanger wordt, heeft je baby de juiste balans aan voedingsstoffen nodig. Eet en drink gezond, want over- of ondergewicht kan gezondheidsproblemen voor jou en je baby veroorzaken. Neem al vóór de zwangerschap foliumzuur in.

Sport regelmatig

Van sporten krijg je meer energie en blijf je fit voor een gezonde zwangerschap. Sporten kan je kansen op een vaginale bevalling zelfs vergroten. Wie fit en uitgerust aan de bevalling begint, zal ook sneller herstellen. Blijf zo lang mogelijk je eigen sport beoefenen of ga anders fietsen, traplopen of wandelen. Met regelmatige wandelingen van ± 20 minuten train je al optimaal.

Gezond eten

Gezond en gevarieerd eten is goed, zeker als je in verwachting bent, je baby eet immers met je mee. Begin direct met slikken van foliumzuur en vitamine D en vermijd: rauw vlees, leverproducten, diverse vissoorten, zachte kazen, etc. Maak groenten en fruit goed schoon voordat je ze eet.

Roken, alcohol en drugs

Bij roken krijgen jij en je baby schadelijke stoffen binnen. Bij je baby blijven ze langer in het bloed zitten en is de schade groter, omdat de organen nog niet volgroeid zijn. Alcohol komt via het bloed in de placenta terecht en daarmee in aanraking met je baby. Na drinken van alcohol heeft je kindje hetzelfde promillage als jij! Bij drugsgebruik krijg je last van infecties, zoals HIV en hepatitis B en C. Ook krijg je meestal niet genoeg voedingsstof-fen binnen en is de hygiëne vaak niet goed. Het gaat dus niet alleen om de drugs, maar ook om leefomstandigheden.

Medicijnen

Vraag informatie over je medicijnen op bij je huisarts of vraag de verlos-kundige of gynaecoloog. Bepaalde medicijnen kunnen schadelijk zijn voor je kindje.

Ná de zwangerschap

Goed en veilig gehechte kinderen ontwikkelen zich gezonder met minder kans op mentale gezondheidsproblemen. Voed daarom je kind in een veilige omgeving op en geef hem/haar de nodige liefde, zorg, aandacht en stimulansen.

Huid-op-huidcontact

Huid-op-huidcontact met je kindje is fijn en heeft een positieve in-vloed op zijn/haar slaapgewoonten, immuniteit, stressniveaus en meer. Ook is het belangrijk voor de ontwikkeling van de darmflora en bevordert het een vroege bescherming tegen infecties, omdat het immuunsysteem reageert op de bacteriën op jouw huid. Daardoor krijgen micro-organismen die in verband staan met medische condities als allergieën en astma, minder kans. Huid-op-huidcontact helpt ook bij de hersenontwikkeling. Essentiële zenuwbanen wor-den erdoor gestimuleerd, emoties worden aangeleerd en de geheugenvorming wordt geactiveerd. Lekker knuffelen dus!

Meer informatie?

Vraag je verloskundige en/of kijk op ggd.nl of deverloskundige.nl

 

‘Kansrijke Start’

Met dit gelijknamige programma wil de overheid meer kinderen een kansrijke start geven, want ± 14% van de kinderen heeft die niet, door vroeggeboorte, te laag geboortegewicht of een combinatie daarvan. Dat komt vooral door sociale risicofactoren en gebrek aan beschermingsfactoren, vooral bij kinderen in kwetsbare situaties. Veel problemen kunnen worden voorkomen door beïnvloeding van risicofactoren in gezinnen zoals stress en verslaving, en van beschermende factoren als warmte en affectie. Daarvoor is het belangrijk dat (a.s.) ouders eerder worden bereikt en ondersteund. Lees meer op: deverloskundige.nl

Samen Zwanger - de eerste 1001 dagen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in