Samen Zwanger - De fles geven is van alle tijden

Veel mensen vinden borstvoeding natuurlijker dan met de fles. Een baby grootbrengen met de fles lijkt een modern verschijnsel, maar de fles geven is van alle tijden. Zo blijkt uit een nieuwe vondst van melkflesjes uit de prehistorie.

Onderzoekers hebben drinkkannetjes gevonden in de graven van kinderen uit de late prehistorie. Ze hebben speenvormige tuitjes waaraan kinderen kunnen zuigen en zijn zo ontworpen dat baby’s ze gemakkelijk vast kunnen houden.

De wetenschappers, wiens studie in vakblad Nature verscheen, vermoeden dat de overstap op flesvoeding ervoor heeft gezorgd dat de bevolking snel kon groeien in het neolithische tijdperk. Het was ongeveer rond dezelfde tijd dat mensen van jagers-verzamelaars veranderden in landbouwers. “Het kan helpen verklaren waarom neolithische vrouwen plotseling veel meer baby’s konden hebben,” aldus hoofdonderzoeker van de university of Bristol Julie Dunne.

Een chemische analyse van de restanten op de bodem van de flesjes duidt erop dat de melk afkomstig was van een koe, geit of schaap. De kinderen bij wie de flesjes zijn gevonden hadden een leeftijd tussen de een en twee jaar.

Onderzoeker Katharina Rebay-Salisbury: “Het was geen eenvoudige taak om baby’s groot te brengen in de prehistorie. We zijn op zoek naar culturele kenmerken van het moederschap die diepgaande invloed hebben gehad op de overleving van baby’s in die tijd.”

Ze denkt dat de ontwikkeling van flesjes ertoe heeft bijgedragen dat het moederschap meer een ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid’ werd in de tijd dat mensen in grotere groepen begonnen samen te leven. Door eerder met borstvoeding te stoppen konden kinderen mogelijk ook sneller na elkaar geboren worden.

 

Bron: Welingelichte Kringen, The Guardian, Jeanetta Kras

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in