Samen Zwanger - De Sugar Rush bestaat niet

Het is een hardnekkig fabeltje: van suiker zou je korte tijd hyperactief worden. Vooral kinderen zouden last hebben van zo’n zogenoemde sugar rush. Niets van waar, blijkt uit een nieuwe overzichtsstudie.

Veel mensen geloven nog steeds dat ze na het eten van een forse hoeveelheid koolhydraten een energiepiek beleven. Het is ook reden waarom sommige ouders hun kinderen geen suiker geven. Ze zouden er maar druk van worden. Psycholoog Konstantino Mantantzis van de Berlijnse Humboldt Universiteit zegt daarover: “Het idee van de sugar rush is gebaseerd op studies die suggereren dat de consumptie van koolhydraten kinderen hyperactief kan maken. Maar deze associatie werd in het verleden al ontkracht.”

Samen met collega’s keek hij in een meta-analyse, die in ‘Neuroscience & Biobehavioral Reviews’ verscheen nog één keer naar alle onderzoek op dit gebied. De onderzoekers concludeerden dat suikerconsumptie op geen enkele manier de stemming verbetert of voor meer energie zorgt. Integendeel, een sugar dip is waarschijnlijker: het kost energie om eten te verwerken waardoor je je korte tijd vermoeider kunt voelen.

“We hopen dat onze resultaten er eindelijk voor gaan zorgen dat de mythe van de ‘sugar rush’ verdwijnt. Dit fabeltje blijkt tot nu toe zeer resistent tegen al het wetenschappelijke bewijs dat ertegen spreekt”, aldus Mantantzis.

Vrees dus niet dat je kinderen heel druk worden na het eten van snoep of koek. Het is een idee dat alleen in je hoofd bestaat.

 

Bron: Welingelichte Kringen, door Désirée du Roy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in