Samen Zwanger - Deze vrouwen bevielen razendsnel

Alle bevallingen zijn anders en dus uniek. Het Vlaamse stel Tom en Nicole werd tot twee keer toe verrast. De eerste baby kwam binnen het uur, de andere kwam vorige week in vier minuten ter wereld. Nicole is niet de enige die zo’n flitsbevalling had.

Aan Het Laatste Nieuws vertelt Nicole dat het op het moment zelf even schrikken was. “Maar achteraf bekeken ben ik blij over de manier waarop het is verlopen.” Gynaecoloog Hendrik Cammu zegt in de krant: “Vier minuten is heel snel. De tweede bevalling gaat altijd sneller, want het baringskanaal is dan al gevormd. Gemiddeld moet je rekenen op 30 à 40 minuten persen bij de eerste en de helft daarvan bij de tweede.”

Snelle bevallingen

Nicole is niet de enige met een snelle bevalling, al is vier minuten inderdaad heel snel. Op een oproep onze Facebookpagina stroomden de verhalen van moeders binnen.

Zo vertelt Melissa Fiona dat de bevalling van haar eerste kindje twee uur duurde, maar de tweede maar tien minuten. “Ik wilde het niet geloven! Dat ze het hoofdje al zagen en vroegen of ik het wilde zien. Ze hebben er een spiegel bij gepakt (om het te bewijzen, red.). Daarna was het nog twee keer persen en was ze er.”

‘Duurt nog vier uur, zei de dokter, binnen het uur was ze er’

De dochter van Melanie werd in een uur tijd geboren. “Ik ben met zes centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis gestuurd, moest gelijk aan het infuus. Gyneacoloog zei dat er elk uur één centimeter bij zou komen, dus ‘over vier uur is ze wel geboren’. Maar twintig minuten later had ik al tien centimeter ontsluiting en dertig minuten later was onze dochter geboren. Voor het ziekenhuis was het de snelste bevalling in 2015.”

Dat de bevalling snel verliep, vond Melanie niet erg. “De domper kwam voor mij daarna pas. Omdat ik in mijn tweede kraamweek vier dagen in het ziekenhuis heb gelegen met een baarmoederontsteking. Het was kantje boord.” Nu is ze zwanger van de tweede, die ze verwacht in december. “Ik hoop toch dat het dan iets anders loopt.”

‘De eerste twaalf uur voelde hij niet als mijn baby’

Ook bij Jessica ging het snel, al was haar ervaring niet fijn. “Ik heb het er erg moeilijk mee gehad. Ik heb geen moeite hoeven doen, hij was er ineens en mijn buik was weg. Dikke tranen en de eerste twaalf uur voelde hij niet als mijn baby. Ik voelde me slecht dat ik dat gevoel had. Nu is het mijn onmisbaarste schat.”

Samantha is vorige week bevallen en zij had een soortgelijke ervaring als Jessica. “Vanaf de eerste wee tot de geboorte duurde het anderhalf uur. Hoe prachtig het ook lijkt, dat was het niet.” Lichamelijk had ze last van naweeën, ook had ze moeite met de hechting met haar zoon. “Hij was er zo snel dat het voelde alsof ik me niet kon voorbereiden. Ze hebben hem na de geboorte bijna gelijk weggehaald omdat hij niet goed doorhuilde. Toen ze hem terugbrachten was ik er niet zeker van dat het mijn kind was.”

Nu is hij zeven dagen oud en gaat het beter. “Ik durf nu een beetje van hem te genieten en het gevoel los te laten dat hij misschien niet van mij is.”

‘De verloskundige zag het hoofdje zitten toen ik de trap op liep’

De ervaring van Karin was ook heftig. Haar bevalling duurde van eerste wee tot geboorte een half uur. Haar jongste, die inmiddels 22 jaar is, kondigde zich ’s middags aan. “Omdat de bevalling van mijn eerste kind traumatisch was, moest ik naar het ziekenhuis, maar dat ging niet meer.” Dus kwam de verloskundige naar haar toe. “Mijn man kreeg ik telefonisch niet te pakken, dus belde ik mijn zwager zodat hij mijn dochtertje kon opvangen.”

Toen de verloskundige arriveerde, was Karin boven. “De verloskundige zocht een steen om het raam in te gooien en zo binnen te komen. Uiteindelijk ben ik naar beneden gegaan om haar binnen te laten, daarna liep ik naar boven. Toen ik de trap opliep, zag zij het hoofdje van mijn zoontje al zitten.” Ondanks dat het zo snel ging, was het een fijne ervaring voor Karin. “Mijn eerste bevalling was zo traumatisch, het kon dus ook anders, er ging een wereld voor me open.”

‘Uurtje zumba was zwaarder geweest’

De tweede bevalling van Leone ging ook heel snel: 35 minuten duurde het. “We hadden dit keer gekozen voor een thuisbevalling. Op de uitgerekende datum heerlijk uitgeslapen, uitgebreid ontbeten en direct daarna braken mijn vliezen tijdens mijn eerste wee. 35 minuten later had ik haar in mijn armen. Heb niet eens hoeven persen. Uurtje zumba was zwaarder geweest.” Ze kreeg wel flinke naweeën. “Drie dagen lang tijdens elke voeding liggen janken van de pijn. Maar mij hoor je niet klagen.”

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in