Samen Zwanger - Dit gebeurt er met een baby in het eerste uur van zijn leven

In negen maanden ben je van 2 cellen een mensje geworden. En dan word je losgekoppeld van de veilige moederschoot en begint het leven als mens. Hier lees je wat er met een baby gebeurt in het eerste uur van zijn leven.

Door: Emmeke Smit

0 – 30 seconden: de baby haalt voor het eerst adem en begint te huilen, om de longen te activeren. Voelt voor hjet eerst hoe het buiten de baarmoeder is. Voelt kou, ziet licht, hoort geluid.

30 seconden – 1 minuut: je krijgt de baby zo snel mogelijk op je schoot en je kan voor het eerst knuffelen zodra de navelstreng is doorgeknipt. Het huid-op-huidcontact zorgt ervoor dat de baby kan wennen aan het leven uit de baarmoeder.

1 minuut – 3 minuten: er worden testen gedaan op de baby om te zien of hij helemaal gezond is.

2,5 – 5 minuten: terwijl de baby rust op je borst, wordt hij langzaam wakker en opent de ogen. Ze zullen ook geleidelijk aan beginnen bewegen met hun hoofdje en mond.

8 – 30 minuten: vanaf minuut 8 na de geboorte worden baby’s actiever en openen ze hun ogen voor langere periodes. Ze krijgen interesse in voeding, kijken naar het gezicht van de moeder en kunnen hongerige geluidjes beginnen maken.

30 – 40 minuten:  je knuffelt nog wat verder met de baby terwijl je uitrust of voor het eerst borstvoeding probeert te geven, al kan dat nog even duren voor het lukt.

40 – 50 minuten: de procedure en timing verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis, maar je baby krijgt in het eerste uur nog vitamine K toegediend (oraal of via een injectie) en een zalfje voor de ogen om bacteriën op afstand te houden.

50 – 60 minuten: de baby krijgt begint aan de tepel te zuigen en krijgt kleine hoeveelheden colostrum binnen, een substantie die vlak na de geboorte uit de borsten komt en pas een paar uur later melk zal worden.

Bron: Welingelichte Kringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in