Samen Zwanger - Door pindakaas krijgt baby geen pinda-allergie

Omdat haar oudste zoon pinda-allergie heeft, sprong Karin Brandt een gat in de lucht toen de pindapoli in Delft opende. Haar tweede zoon, Job, liep door zijn zware eczeem namelijk ook een grote kans op die allergie. In de poli wordt dat voorkomen.

Omdat Job, nu ruim 8 maanden, naast eczeem ook een koemelkallergie had, werden ze door hun ziekenhuis doorverwezen naar het Reinier de Graafziekenhuis in Delft. “Hij kreeg eerst een krasjestest om te kijken of hij al allergisch was voor pinda’s. Dat bleek niet het geval”, zegt Karin.

Heftige tijd

Dus kon de behandeling beginnen. Job kreeg een potje babyvoeding waar pindakaas doorheen was geroerd. Dat ging en dat gaat nog steeds goed. “De pindakaas doen we gewoon door zijn hapjes en hij eet het graag, hij geniet ervan”, zegt Karin. “Het gaat fantastisch met Job, hij is gewoon niet allergisch. Daar hebben we wel even een feestje voor gevierd!”

Dat haar oudste zoon Paul wél flink allergisch is voor pinda’s, speelde voor Karin en haar partner zeker mee om naar de pindapoli te gaan. “Met Paul waren de eerste jaren zo’n heftige tijd. Dat wilden we niet nog een keer meemaken. Dit onderzoek is voor ons echt een gouden kans.”

Pindaresten

“Eindelijk hebben we een manier om pinda-allergie te voorkomen”, zegt kinderarts-allergoloog Dirk Verhoeven van het Reinier De Graaf. “Met name voor kinderen met eczeem, die een kapotte huid hebben, is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk pinda’s eten.”

Via de kapotte huid kunnen pindaresten namelijk het lichaam binnenkomen. Als het lichaam niet aan de noten gewend is, als ze nooit door de darmen zijn gegaan, ziet het de pinda’s als een vreemde stof en treedt een afweerreactie op. “Kinderen met ernstig eczeem hebben een vijftien tot twintig keer grotere kans op pinda-allergie”, zegt Verhoeven.

Helaas is aan de allergie zelf nog niks te doen. “Daar lopen wereldwijd onderzoeken voor, maar hebben we nog niet opgelost.” Van de kinderen met een pinda-allergie groeit slechts een vijfde eroverheen. Ter vergelijking: bij een melkallergie is dat 90 procent.

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in