Samen Zwanger - Eerste 24 uur Ademhaling

Incidenteel niezen, piepen en snuiven zijn volkomen normaal voor een pasgeborene, dus je hoeft je meestal geen zorgen te maken. Toch houden veel vrouwen zich erg bezig met de ademhaling van hun kindje. Sommige moeders geven zelfs toe wakker te blijven gedurende de eerste nacht thuis – gewoon om te controleren of hun baby goed ademt!

Rare geluiden

Maak je geen zorgen als je baby snuffelt en piept. Zijn longen en neus hebben pas net kennis gemaakt met het inhaleren van lucht. De buitenwereld is droog in vergelijking met waar je baby de afgelopen negen maanden is geweest. Je baby maakt geluidjes, omdat hij door zijn neus ademt. Hij ademt door zijn neus zodat hij zich tegelijkertijd kan voeden. Omdat je baby zijn eigen neus niet kan snuiten, blijft het slijm achter en produceert hij een piepend geluidje. En als het in de achterkant van de keel van je baby (farynx/slokdarmhoofd) afdaalt, kan hij gaan kirren. Als het slijm zich wat verder verplaatst naar het strottenhoofd en de luchtpijp,  kan het strottenhoofd trillen bij het ademhalen. Maak je geen zorgen, want deze ademhaling kan meerdere weken duren. Het is ook normaal dat de ademhaling van je pasgeboren baby enigszins onregelmatig is, met een snelle ademhaling gevolgd door een langzamere ademhaling. Neem contact op met je arts als je je nog steeds zorgen maakt. De verloskundigen zijn gewend om tijdens de eerste dag al telefoontjes van nieuwe moeders te krijgen.

Moet ik mijn baby laten boeren?

Het is onwaarschijnlijk dat je je baby nog moet laten boeren. In de eerste 24 uur zullen je borsten colostrum produceren om je baby te voeden. Colostrum is een rijk, vet voedsel dat vol antilichamen zit die je pasgeboren baby beschermen. De eerste dag lijkt de hoeveelheid colostrum klein te zijn, maar dat is volkomen normaal en je baby zal zoveel nemen als hij nodig heeft. De hoeveelheid van zijn voedingen zal toenemen als het colostrum in melk verandert.

Je baby kan maar een beetje colostrum per keer innemen. Hij moet misschien rust nemen, omdat het hard werken is voor zijn mond- en kaakspieren. Met al dit stoppen en starten, zul je merken dat de eerste voedingen van je baby 40 minuten of langer kunnen duren, dus leun achterover, ontspan en zorg dat je een drankje en een snack bij de hand hebt. Als jullie het voeden later onder de knie krijgen, kan hij luchtbelletjes in zijn buik krijgen. Door middel van het laten van boertjes laat hij deze ontsnappen. Sommige baby’s hebben hulp nodig om te boeren. Maar in de eerste 24 uur zal hij dit waarschijnlijk niet doen, omdat hij maar een kleine hoeveelheid binnen kan krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in