Samen Zwanger - Floaten met je baby in de spa goed tegen de krampjes

Een heuse BabySpa is te vinden in het Utrechtse Montfoort. Even dobberen in het bubbelbad moet baby’s met slaapproblemen en krampjes helpen.

Door: Femke Rodenburg

In Australië en Azië is het al heel gebruikelijk: een floatsessie voor je pasgeboren kindje. Toen massagetherapeute Saskia van Woudenberg (45) de nieuwe trend  ontdekte, was ze meteen enthousiast. ,,Het is niet alleen heel ontspannend voor baby’s, maar ook nog eens goed voor hun ontwikkeling.” En dus importeerde de Nieuwegeinse twee whirlpoolpaden. ,,Ik geef al zwangerschaps- en babymassage en dit is een mooie aanvulling daarop.”

De BabySpa is voor zuigelingen tot zes maanden. Zodra het restje van de navelstreng eraf is, meestal bij een dag of zes, mogen ze in het bubbelbad. ,,De duur van de sessie is afhankelijk van de leeftijd, maar is maximaal een halfuur”, vertelt Van Woudenberg. De baby’s krijgen een kraagje om hun nek, zodat ze blijven drijven. ,,Hierdoor kunnen ze veilig en autonoom bewegen in het water en dat is weer goed voor hun ontwikkeling.” Volgens de massagetherapeute vergroot een floatsessie in het 35 graden Celsius warme water met jetstreams de spierontwikkeling. ,,Daardoor kunnen kinderen bijvoorbeeld eerder gaan kruipen of lopen.”

Slaap

Maar de BabySpa heeft meer voordelen. ,,Het bevordert het slaapritme en kalmeert onrustige baby’s”, zegt Van Woudenberg. ,,Ik raad ouders ook altijd aan om een extra voeding mee te nemen die ze vlak voor het badderen kunnen geven, want daarna slapen ze vaak uren. Sommigen vallen zelfs al in het bad in slaap.”

Op speciaal verzoek kunnen ouders zelfs ’s avonds met hun baby’s langskomen voor een dobbersessie, eventueel met aansluitend een babymassage. ,,Zodat ze helemaal ontspannen de nacht ingaan.”

“Door de bewegingen in het water komt de spijsvertering op gang en dat helpt bij krampjes.” – Saskia van Woudenberg

Zelfs voor baby’s met fysieke ongemakken als buikkrampjes en reflux (het terugstromen van melk in de slokdarm) kan de BabySpa heilzaam werken. ,,Door de bewegingen die de kindjes maken in het water komt de spijsvertering op gang en dat helpt bij krampjes”, legt Van Woudenberg uit. ,,Ook vergroot het warme water de longinhoud en dat kan de reflux weer verminderen.”

Volgens de massagetherapeute zijn de effecten niet te vergelijken met thuis in bad gaan of babyzwemmen. ,,Tuurlijk worden kinderen daar ook vaak slaperig van, maar badwater koelt vaak snel af. Bovendien sta je als ouder toch vaak wat onhandig en ongemakkelijk je kind vast te houden.”

Veel zwembaden bieden ook uurtjes babyzwemmen aan. Het nadeel van een zwembad is het chloorwater, vindt Van Woudenberg, en bovendien mogen baby’s er pas na de eerste inentingen met acht weken aan meedoen. ,,Bovendien is het aan- en uitkleden altijd een gedoe en heeft niet iedere moeder zo vlak na de bevalling al zin om in bikini te gaan.”

Van Woudenberg  vindt de ronddobberende pasgeboren baby’s schattig om te zien. Het ‘floaten’ heeft ook een positieve uitwerking op de ouders, ziet ze. ,,Door je kindje aan te moedigen te trappelen in het water, versterk je de emotionele band.”

Bron: AD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in