Samen Zwanger - Geboorteverlof partners van 2 dagen naar 1 week

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) komt woensdag met de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Die zorgt ervoor dat de partner na de geboorte van de baby meer dagen vrij krijgt. Het totale mogelijke verlof gaat naar maximaal zes weken.

Partners krijgen nu nog twee dagen verlof op kosten van de werkgever. Vanaf volgend jaar wordt dit een hele week. Ook kunnen partners in het eerste halfjaar na de geboorte straks vijf weken extra geboorteverlof krijgen.

Het gaat dan om één week volledige doorbetaling en vijf weken 70 procent, waar werkgevers en werknemers premie voor gaan betalen.

Koolmees presenteert de regeling, formeel Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), woensdag op de Negenmaandenbeurs in Amsterdam. De minister had vrijdag al aangekondigd dat hij op korte termijn met de plannen zou komen.

De minister vindt het goed voor de band tussen ouder en kind dat het verlof wordt uitgebreid. Ook denkt hij dat hierdoor de taken in en rond het huis en het werk vanaf het begin beter en eerlijker worden verdeeld. De moeder kan dan volgens hem ook aan haar carrière blijven werken.

De Sociaal-Economische Raad (SER) kwam vorige week met een eigen advies, dat afwijkt van het plan van Koolmees. De SER wil zes weken volledig doorbetaald verlof, en wil dat betalen uit de schatkist.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in