Samen Zwanger - Geelzucht

Sommige baby’s worden erg geel na de geboorte, omdat ze hun eigen bloed afbreken en hun lever dat nog niet aankan. Daardoor stijgt het bilirubinegehalte in het lichaam, dat de gele kleur veroorzaakt. Deze afvalstof ontstaat bij de afbraak van een eiwit uit de rode bloedcellen.

Wordt je baby binnen 24 uur na zijn geboorte geel? Of is het bilirubinegehalte te hoog? Dan kunnen de hersenen van je baby beschadigd raken. In dit geval is aanvullend onderzoek door een kinderarts noodzakelijk. Ook als je baby suf wordt en/of slecht gaat drinken. Dit zijn namelijk symptomen van een te hoog bilirubinegehalte!

De symptomen

Een gelige kleur van de huid en van het oogwit zijn erg kenmerkend voor geelzucht. Let op: De verkleuring kan variëren: Lichtgeel, lichtoranje, groengeel of zelfs bruin. Ook kunnen andere klachten voorkomen, zoals donkere urine en lichte of donkere ontlasting. 

Wat te doen bij normale geelzucht?

In de meeste gevallen wordt de geelzucht binnen enkele dagen minder. Het kan helpen om je baby bij een raam te plaatsen. Door het zonlicht kan de geelzucht namelijk verminderen. Je moet je baby natuurlijk niet in direct zonlicht zetten; de huid van je baby is nog zo kwetsbaar, dat die erg snel kan verbranden. Ook kun je je baby het beste zo vaak mogelijk voeden, want het bilirubinegehalte wordt voor een groot deel via de ontlasting (98%) uitgescheiden (slechts 2% wordt via de urine uitgescheiden). Bovendien is het erg verstandig om je baby je borst helemaal leeg te laten drinken. Het laatste beetje melk is vetrijker, waardoor de ontlasting gestimuleerd wordt. Neem contact op met je arts voor een passend, medisch advies.

Wat te doen bij aanhoudende geelzucht?

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben vaker aanhoudende geelzucht dan baby’s die flesvoeding krijgen. Ook dit is in de meeste gevallen onschuldig. Toch is het verstandig om bij aanhoudende geelzucht en andere klachten contact op te nemen met je huisarts.

Met behulp van een fototherapielamp (ultraviolet licht) of biliblanket (een lichtgevend matje waarop je baby kan liggen), kan het bilirubinegehalte afgebroken worden. Het licht zorgt ervoor dat de opgeslagen bilirubine in de huid verwerkt wordt, waardoor het makkelijker via de ontlasting of urine het lichaam kan verlaten. Sommige behandelaars kiezen ervoor om beide methoden toe te passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in