Samen Zwanger - Gezamenlijk artikel gynaecoloog en verloskundige over thuisbevalling in Trouw

‘Bevallen is thuis en in ziekenhuis even veilig’. Dat schrijven gynaecoloog Jeroen van Dillen en verloskundige Ank de Jonge in hun gezamenlijke artikel in Trouw op 12 mei. Van Dillen en De Jonge voelen zich genoodzaakt zich te mengen in de mediadiscussie over de thuisbevalling omdat er uitspraken worden gedaan die zijn gebaseerd op verkeerde gegevens.

De verloskundige en gynaecoloog sluiten hun artikel af met een belangrijke oproep: “Zorgverleners evalueren samen continue de verloskundige zorg om deze te verbeteren. Zij hebben daarbij behoefte aan degelijk onderzoek. Het selectief en onjuist gebruik van onderzoeksgegevens ondermijnt de samenwerking in de verloskunde die de onderzoekers voor ogen staat”.

Zonder medische indicatie kunnen vrouwen thuis bevallen

Ank de Jonge, verloskundige en universitair hoofddocent aan het VUmc en Jeroen van Dillen, gynaecoloog aan het Radboud UMc, reageerden gezamenlijk met artikel ‘Bevallen is thuis en in ziekenhuis even veilig’ (Trouw, 12 mei 2016) op het opiniestuk ‘Bevrijd zwangere uit houdgreep vroedvrouw’ van gezondheidsjuristen Kottenhagen en Watson in Trouw op 6 mei. De Jonge en Van Dillen verwijzen onder andere naar het onderzoek ‘Thuis bevallen met verloskundige net zo veilig als in ziekenhuis’ uit 2015 van gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in Amsterdam onder 80.000 zwangeren. Hieruit blijkt dat het voor vrouwen zonder medische indicatie even veilig is om hun bevalling thuis te plannen als in het ziekenhuis. De Jonge en Van Dillen geven expliciet aan dat de uitspraak van de gezondheidsjuristen Kottenhagen en Watson dat “verloskundigen risicozwangeren vaak hun bevalling thuis laten starten” niet klopt. De Jonge en Van Dillen: “Spontane vroeggeboorten beginnen inderdaad vrijwel altijd buiten het ziekenhuis, ook als een vrouw al bij de gynaecoloog onder controle is. Een vroeggeboorte thuis is altijd ongepland, maar soms gaat een bevalling zo snel dat een zwangere het ziekenhuis niet haalt. Pas vanaf 37 weken zwangerschap bieden verloskundigen zwangeren de keuze om hun bevalling thuis te plannen”.

De verloskundige en gynaecoloog sluiten hun artikel af met een belangrijke oproep: ” Zorgverleners evalueren samen continue de verloskundige zorg om deze te verbeteren. Zij hebben daarbij behoefte aan degelijk onderzoek. Het selectief en onjuist gebruik van onderzoeksgegevens ondermijnt de samenwerking in de verloskunde die de onderzoekers voor ogen staat”. Niet alleen Van Dillen en De Jonge reageerden op het opiniestuk ‘Bevrijd zwangere uit houdgreep vroedvrouw’ van Kottenhagen en Watson. Linda Nieuws kopte op 9 mei met een uitspraak van gynaecoloog Guid Oei: ‘Thuisbevalling leidt tot meer tevredenheid’. En ook verloskundige Simone Valk publiceerde reageerde met het artikel: ‘Er zijn goede redenen om thuis te bevallen’ in Trouw (11 mei).

Vrouw kiest in principe zelf waar ze wil bevallen

In Nederland kunnen vrouwen – in principe – kiezen of zij thuis, in het geboortecentrumpoliklinisch of in het ziekenhuis willen bevallen . Verloskundigen zijn op alle deze plekken werkzaam (dus zowel in de eerste (in de wijk) als tweede lijn (ziekenhuis). Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. De keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van de zwangerschap en bevalling. De zwangere vrouw bespreekt met haar verloskundig zorgverlener waar zij wil gaan bevallen. Bij het bepalen van haar keuze staat goede voorlichting centraal. De verloskundige licht de vrouw voor over de mogelijkheden waarbij ze de voor- en nadelen bespreekt. Aangezien iedere zwangerschap en geboorte anders is, zal de verloskundige daar haar voorlichting in samenspraak met de zwangere vrouw op afstemmen. De verloskundige bewaakt de fysiologie binnen het geboorteproces. Hierbij zorgt zorg zij continue voor goede en veilige begeleiding tijdens de zwangerschap en geboorte. Aangevuld met specialistische zorg als dat nodig is.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in