Samen Zwanger - Gezondheidsraad brengt nieuw vitamine K

De Gezondheidsraad heeft op 11 april aan minister Schippers van VWS een advies aangeboden over toediening van vitamine K aan zuigelingen. Dit nieuwe advies is bedoeld om een kleine groep kinderen beter te beschermen tegen bloedingen zoals hersenbloedingen.

Advies nog niet ingevoerd

Hoewel het bericht van de Gezondheidsraad door de media is gedeeld, betekent nog niet dat de minister het advies overneemt. Dat betekent voor dit moment dat vitamine K in druppels wordt toegediend aan de pasgeboren baby. Mocht het advies door minister Schippers worden overgenomen, dan moet eerst veel geregeld worden. Voorop staat dat er een zwangere vrouwen en hun partners goede voorlichting krijgen om een keuze te maken over het toedienen van vitamine K.

Nieuw advies Gezondheidsraad

Ouders hebben voor de eerste vitamine K toediening de keuze: een injectie of druppels vitamine K. Kiezen ze voor een injectie, dan is het klaar: dat hoeft hun kind geen vitamine K meer te krijgen. Kiezen ze voor druppels dan moeten ze nog twee keer vitamine K geven: na 4-6 dagen en na 4-6 weken. Gaat het kind over op flesvoeding? Dan zit daar al voldoende vitamine K in.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in