Het geheugen van je baby ontwikkelt zich in fases. Het is een geleidelijk proces en er is geen specifieke leeftijd waarop het gebeurt. Maar het begon al vroeg, zelfs voordat hij werd geboren.
Je baby onthoudt op twee manieren. Ten eerste kan hij informatie in zijn hoofd opslaan. Ten tweede kan hij de opgeslagen informatie (herinneringen) onthouden en begrijpen. Deze tweede manier van herinneren ontwikkelt zich veel langzamer. Dus, zelfs voordat je baby werd geboren, registreerde hij zijn ervaringen zonder zich bewust te zijn van wat er gebeurde. Je baby herkent je stem vanaf het derde trimester. Vanaf de geboorte leert je baby snel en wordt hij gerustgesteld door je geur. Binnen de eerste paar weken zal hij je gezicht kunnen onderscheiden van dat van een vreemde. Hij zal zijn vader ook snel herkennen, als hij tijdens je zwangerschap aanwezig is geweest.
Waarom verdwijnen deze herinneringen?
De herinneringen van hele jonge kinderen verdwijnen waarschijnlijk omdat ze geen tijdsbesef hebben (hersenen slaan de herinneringen niet blijvend op) of omdat ze in een andere werkelijkheid leven. Een volwassen leven is natuurlijk heel anders dan het leven van een jong kind. Dit zijn voorbeelden van theorieën die nog niet wetenschappelijk zijn bewezen.
Onthouden
Hoe vaker je een ervaring met je baby deelt, hoe meer hij het zal onthouden. Elke keer dat de ervaring wordt herhaald, is het voor je baby gemakkelijker om te onthouden wat er de vorige keer is gebeurd, waardoor zijn geheugen toeneemt. Op het moment dat je kindje zijn eerste zinnetjes maakt, maakt hij ook zijn eerste herinneringen. Deze herinneringen kan hij zich ook beter herinneren, zoals de snoeppot die bij oma op de salontafel staat.
Probeer eenvoudige spelletjes te spelen, zoals kiekeboe. Het zal niet lang duren voordat hij leert hoe het spel werkt en met plezier mee gaat doen. Als je baby groeit, zal hij je waarschijnlijk verrassen met de hoeveelheid herinneringen die hij al heeft opgebouwd.