Samen Zwanger - Hoe ben je verzekerd voor verloskundige zorg

Sommige verloskundigenpraktijken hebben geen contract met een of meerdere zorgverzekeraars. Ben jij verzekerd bij een zorgverzekeraar die geen contract heeft met jouw verloskundigenpraktijk? Dan zijn dit je mogelijkheden:

Mogelijkheden voor volledige vergoeding

Om voor volledige vergoeding van verloskundige zorg in aanmerking te komen hebt je 2 mogelijkheden:

  1. Kiezen voor een verzekeraar waarmee de verloskundigenpraktijk van jouw keuze wel een contract mee heeft gesloten. Om te weten welke verzekeraars dit zijn kun je terecht op de website van de zorgverzekeraar.
  2. Kiezen voor een restitutiepolis. Bij een verzekering op basis van een restitutiepolis heb je recht op volledige vergoeding van de zorg die valt onder de basisverzekering. Een restitutiepolis respecteert je eigen keuze, ook als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener. De extra kosten voor een restitutiepolis zijn meestal maar een paar euro per maand.

    Bij een natura- en budgetpolis heb je recht op volledige vergoeding van de zorg als je naar een zorgaanbieder gaat waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Bij andere zorgaanbieders loop je het risico dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit risico bestaat niet bij een restitutiepolis.

    Bij zowel een restitutiepolis als een natura- of budgetpolis is het mogelijk om een aanvullende verzekering te sluiten als je dat wilt. Bijvoorbeeld voor de dekking van de eigen bijdrage bij de kraamzorg. Deze aanvullende verzekering hoef je niet af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar je de basisverzekering afsluit. Vaak is het wel wat voordeliger door de korting die de verzekeraar daarvoor biedt.

Wanneer wijzigen?

Tot en met 31 december 2017 kun je veranderen van zorgverzekeraar. Als je uiterlijk 31 december je huidige verzekering opzegt, heb je nog tot en met 31 januari 2018 de mogelijkheid om een natura- of budgetpolis om te zetten naar een restitutiepolis. Als je uiterlijk 31 december kiest voor een andere verzekeraar, dan hoef je de zorgverzekering niet eerst op te zeggen. Dat doet de nieuwe zorgverzekeraar voor je.

Meer informatie zorgverzekeraars & polissen

Denk goed na over de keuze van je zorgverzekeraar en de juiste verzekeringspolis. Kijk op vergelijkingssites van zorgverzekeraars wat soort polis je kunt kiezen, zoals: www.independer.nlwww.zorgkiezer.nlwww.poliswijzer.nl & www.consumentenbond.nl

Twijfel je of je verloskundigenpraktijk met jouw zorgverzekeraar een contract heeft gesloten, dan kun je dat checken op de website van je zorgverzekeraar.

Bron: De Verloskundige

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in