Samen Zwanger - Hoe je een net bevallen vrouw kunt helpen

Een nieuwe baby verwelkomen in je leven is een van de meest intense ervaringen die een vrouw kan doorstaan. En, zoals ze zeggen, er is echt een dorp nodig om een kind groot te brengen … of, meer specifiek, om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun kind. Wat kun je als lid van dat dorp doen?

Tips

We hebben supereenvoudige tips op een rijtje gezet die van jou de ‘vriendin van het jaar’ zullen maken:

Eten

Breng iets te eten. Nieuwe ouders zijn veel te druk (en uitgeput) om na te denken over wat ze gaan eten tijdens het ontbijt, lunch en diner. Help ze door een maaltijd aan de deur af te geven en ga daarna zo snel mogelijk of meteen weer naar huis. Nieuwe ouders hebben hun rust nodig.

Boodschappen

Bied aan om boodschappen voor haar te doen. Dit wordt altijd op prijs gesteld.

Verwennen

Verwen haar. Bied de moeder aan om op de baby te passen zodat ze bijvoorbeeld naar de kapper kan gaan. Je kunt haar er ook naartoe brengen.

Let op de tijd

Blijf niet te lang. Tenzij je de baby in de gaten houdt terwijl mama slaapt. De moeder zit niet te wachten op een lang gesprek. Vat het niet persoonlijk op. Het is maar tijdelijk. Ze houdt nog steeds van je, ze heeft gewoon niet de energie om lang te socialiseren.

Oppassen

Zorg voor haar oudere kinderen. Als de moeder ook nog een ander kind heeft rondlopen, bied dan aan om dit kind bezig te houden. Neem het mee zodat mama en papa even tijd met hun pasgeboren baby kunnen doorbrengen.

Handen wassen

Was je handen voordat je de baby vasthoudt (zonder dat de moeder het aan je moet vragen). Verwacht niet dat je sowieso de baby mag vasthouden wanneer je hem bezoekt. Veel nieuwe ouders zijn erg voorzichtig (en terecht).

Ook aandacht voor mama

Focus niet alleen op de baby. Neem ook wat leuks of lekkers voor mama mee, want dan voelt ze zich gewaardeerd en speciaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in