Samen Zwanger - Hoe lastig is het om een originele babynaam te kiezen

Tom of Storm, Julia of toch Annemoon: of je voor een bekende of toch ‘originelere’ babynaam kiest, heeft waarschijnlijk best wat invloed op het leven van je kindje. Bepaalde namen duiden namelijk niet alleen een bepaald geslacht aan, maar soms ook etniciteit of zelfs sociale klasse. Dat denk je misschien te voorkomen met een naam waar geen vooroordelen aan kleven – maar zelfs originele babynamen zijn niet meer zo origineel, blijkt uit onderzoek.

Je mag dan denken dat jij de enige bent die invloed heeft op de keuze van de naam voor je kind, maar dat blijkt al de eerste mythe die de wereld uit moet worden geholpen. In feite zijn er een heleboel externe factoren die een rol spelen, zoals hoe vaak bepaalde namen voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Edinburgh, gebaseerd op namen van ruim 22 miljoen (!) baby’s die in Engeland werden geboren tussen 1838 en 2016. Tot het midden van de 20e eeuw waren de namen redelijk straightforward en goed terug te leiden naar bijvoorbeeld Bijbelse namen, maar daarna veranderde dat.

Snel veranderende trends in babynamen

De namentrends veranderen steeds sneller en sneller. Zijn Finn en Liv nu nog populair, over een paar jaar is dat waarschijnlijk niet meer zo. Eén van de onderzoekers wijt dat aan de snelle verandering van externe factoren, zoals populaire beroemdheden. Ook zou de ‘balans tussen herkenbaarheid en originaliteit’ steeds veranderen.

Of nou ja, origineel… Hoewel het soms lijkt alsof je een naam kiest die niemand anders nog heeft bedacht, kan ook dat dus in een mum van tijd veranderen. Want als jij je baby zo noemt en anderen ‘toevallig’ ook, zal de naam steeds vaker gaan voorkomen omdat we onbewust toch namen kiezen die enigszins herkenbaar zijn. Zelfs de origineelste namen worden na een tijdje dan ook mainstream. Maar als ze eenmaal zo populair zijn dat ze niet meer origineel worden gevonden, moeten er weer nieuwe namen worden gezocht – en is de cirkel weer rond.

Net iets anders schrijven

Hoewel het een Engels onderzoek is, valt het ook in Nederland op dat ouders, op zoek naar originaliteit, namen steeds vaker nét iets anders schrijven. Bovendien is het sowieso een trend dat namen steeds internationaler worden; we komen met meer namen in aanraking door bijvoorbeeld social media. Wie weet lijkt een koninklijke naam zoals die van de prinses van Noorwegen je wel iets!

In die zin kunnen we je dan ook geruststellen. Het mag dan steeds moeilijker worden om originele babynamen te vinden, maar er is ook steeds meer keuze. En mocht je het nou echt niet weten: Jan en Annie zijn inmiddels weer érg origineel.

 

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in