Tijdens warme zomerdagen vraag je je wellicht af of je kind genoeg drinkt. Hoeveel vocht heeft je kind precies nodig? Moet je extra drinken aanbieden als het zo warm is? Hoe maak je vochtinname aantrekkelijk als je kind geen goede drinker is? Hier vind je de antwoorden op je vragen.
0-6 maanden
Het lijkt misschien onnatuurlijk om je baby geen water te geven als het heel warm is, toch is er bewijs dat het beter is te wachten tot hij in elk geval 6 maanden oud is. De World Health Organisation (WHO) raadt aan baby’s tot 6 maanden oud geen water te geven. Borstvoeding bestaat voor meer dan 80 procent uit water en voorziet je baby van voldoende vocht. Indien je voedt op verzoek kan het zijn dat je baby zich vaker meldt wanneer het warm is. Het is dan belangrijk om de baby aan te leggen en extra voedingen te geven, ook als je daarmee afwijkt van een bepaald schema. Indien je flesvoeding geeft kun je eventueel een extra voeding geven, hierin zit voldoende water voor baby’s om gehydrateerd te blijven. Zolang je kindje minstens 4-6 natte wegwerpluiers (of 6-8 volle katoenen luiers) per dag heeft en niet lusteloos overkomt zal het niet snel uitdrogen. Bij twijfel raden we je aan om altijd contact op te nemen met je huisarts of consultatiebureau.
Waarom tot 6 maanden geen water?
Of je baby nu borstvoeding, flesvoeding of een combinatie daarvan krijgt: je hoeft je dus geen zorgen te maken dat hij onvoldoende vocht binnen krijgt. Je baby water geven kan zelfs schadelijke effecten hebben. Als de baby water drinkt in plaats van voeding kan dit leiden tot gewichtsverlies en een verhoogde bilirubine. Daarnaast kan teveel water leiden tot watervergiftiging, Dit houdt in dat de elektrolytenbalans in het lichaampje verstoord wordt en de baby in het ergste geval verminderde hersenactiviteit en toevallen kan ondervinden.
6-12 maanden
Vanaf 6 maanden kun je je baby een beetje water geven naast de reguliere voedingen. Als je borstvoeding op verzoek geeft of de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid flesvoeding aanhoudt krijgt je baby in principe al voldoende vocht binnen. Bovendien bevatten de babyhapjes die je in deze maanden langzaam opbouwt ook vocht. Zolang je baby eet en drinkt zonder problemen en genoeg natte luiers produceert hoef je je geen zorgen te maken over uitdroging. Indien je wat water, slappe thee of een beetje aangelengd vruchtensap geeft aan je baby, geef dan slechts een paar slokjes verspreid over de dag. Op deze manier kan je kindje wennen aan een andere smaken, maar blijft melk de belangrijkste voedingsbron en dorstlesser.
Vanaf 1 jaar
Vanaf het moment dat je kind 1 jaar is geworden begin je met het geven van water, (kruiden)thee en/of aangelengd vruchtensap. In alle gevallen raden we aan om voor water te kiezen, omdat hier geen suikers in zitten die je kindje überhaupt niet nodig heeft. Een kind heeft tot het vier jaar oud is minstens twee bekers melk of yoghurt nodig om genoeg calcium binnen te krijgen. Het verschilt per kind hoeveel vocht het naast de zuivel nodig heeft maar je kunt ervan uitgaan dat het in totaal minimaal een liter vocht per dag binnen moet krijgen. Dit zijn 3-4 bekers water naast de 2 bekers of flesjes melk.
Vanaf 4 jaar
Naarmate je kind groeit heeft het natuurlijk steeds meer vocht nodig. Vanaf het moment dat je kind ongeveer 20 kilo weegt, heeft het in ieder geval net zoveel vocht nodig als volwassenen. Dit is 1.5 tot 2 liter vocht per dag, wat gelijk staat aan 2 glazen melk of yoghurt en 6-8 glazen water, thee of vruchtensap. Ook in dit geval raden we aan om voor water te kiezen omdat dit voor het lijf en gebit de meeste gezonde optie is.
Voldoende water aanbieden
Hoeveel moet je kind drinken gedurende de dag, op school of bij uitjes en sportactiviteiten? Het is goed om altijd een fles water in de buurt te hebben en zo vaak mogelijk extra vocht aan te bieden. Zolang drinken beschikbaar is zal je kind uit zichzelf de hoeveelheid drinken dat het nodig heeft. Mocht het lastig zijn om je kind te motiveren genoeg water te drinken dan hebben we een paar tips:
- Zoek samen een mooie waterfles uit die je kindje graag bij zich heeft.
- Doe een schijfje citroen, wat frambozen of munt in het water zodat het wat lekkerder smaakt.
- Laat je kind verschillende smaken kruidenthee zonder cafeïne uitproberen. Je kunt dit ook koud laten worden en als ongesuikerde ijsthee in de drinkfles meegeven.
- Als het drinken lastig blijft kun je een bakje met stukjes komkommer of watermeloen meegeven. Dit bevat veel vocht.
Bron: Mamaenzo.nl