Samen Zwanger - Hogere kans op zwangerschap na spoelen eileiders met olie

Ongewild kinderloze vrouwen hebben meer kans op een zwangerschap wanneer zij hun eileiders laten spoelen met een vloeistof op basis van papaverzaadolie in plaats van een vloeistof op waterbasis.

Dat blijkt uit onderzoek van VUmc onder ruim 1100 vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden, meldt het AD.

Succesvol

De helft van de vrouwen kreeg via een katheter een middel op waterbasis toegediend, de andere helft kreeg een spoeling van papaverzaadolie. Dat test de doorgankelijkheid van de eileiders – zijn ze open of niet? – en zorgt ervoor dat dode cellen en slijmpropjes in de eileiders worden opgeruimd.

De vloeistof op basis van papaverzaadolie bleek het succesvolst. Binnen een halfjaar was 40 procent van de vrouwen zwanger. Bij de groep vrouwen die een middel op waterbasis had gekregen, was dat 29 procent.

Het aantal zwangerschappen na het doorspoelen van de eileiders met olie lag dus 11 procent hoger dan bij het gebruik van de vloeistof op waterbasis.

Meer belastende ivf

VUmc-onderzoeker Kim Dreyer: “Als we oliecontrast gaan gebruiken voor het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders, zullen er meer vrouwen zwanger worden zonder hulp van duurdere en meer belastende vruchtbaarheidsbehandelingen zoals ivf. Daarom moeten alle vrouwen  met een onvervulde kinderwens hierover geïnformeerd worden.”

Tot drie jaar geleden was het doorspoelen van de eileiders een standaard vruchtbaarheidsonderzoek. De richtlijn werd de laatste jaren aangepast en gynaecologen mochten deze stap overslaan. Binnen de beroepsgroep en de richtlijnencommissie moeten nu de resultaten besproken worden.

Jaarlijks bezoeken 50.000 vrouwen een huisarts voor vruchtbaarheidsproblemen. 30.000 vrouwen worden doorgestuurd naar de gynaecoloog voor vruchtbaarheidsonderzoek. Meer dan de helft daarvan, zo’n 15.000, krijgen uiteindelijk een eileideronderzoek.

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in