Samen Zwanger - Hoogleraar pleit voor vijf echo's tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten tijdens hun zwangerschap vijf echo’s krijgen, daarvoor pleit hoogleraar Verloskunde Eva Pajkrt van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC). Met deze echo’s zouden afwijkingen bij het ongeboren kind beter opgespoord kunnen worden.

Zwangere vrouwen krijgen nu twee echo’s tijdens de zwangerschap. Eén bij 10 weken om de duur van de zwangerschap vast te stellen en één bij 20 weken om orgaanafwijkingen op te sporen.

De gezondheidsraad adviseerde vorig jaar om met 13 weken een extra echo te doen. Deze echo zou zwangere vrouwen meer tijd geven om te beslissen of ze de zwangerschap willen afbreken en is er meer tijd voor vervolgonderzoek.

Groeivertraging

Deze derde echo gaat Pajkrt niet ver genoeg. Zij pleit voor vijf echo’s in totaal (10 weken, 13 weken, 20 weken, plus twee echo’s rond 28 en 34 weken). “Met de laatste echo’s kun je de groei beter monitoren. Als de groei en de conditie van de foetus achterblijft kan je een kind eerder geboren laten worden.”

De kosten van deze extra echo’s vallen volgens Pajkrt mee; het zou nog geen 200 euro per zwangere vrouw kosten. Daarnaast is het veilig zegt Pajkrt: “tot op heden zijn er geen nadelige effecten van echoscopisch onderzoek gevonden.”

Mikki

Journalist Zvezdana Vukojevic is een groot voorstander van vijf echo’s tijdens de zwangerschap. Haar zoontje Mikki werd met 34 weken dood geboren. Daarover schreef ze vorig jaar samen met haar man, wetenschapsjournalist Jop de Vrieze een artikel in NRC. ​

Achteraf bleek dat hij voor zijn dood te weinig groeide iets wat op echo’s waarschijnlijk was opgevallen. Nu werd er niet ingegrepen en overleed hij aan een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof.

“Ik heb bij mijn verloskundige twee keer aangegeven dat ik minder leven voelde. De verloskundige stelde mij destijds gerust, omdat ze op basis van voelen op de hand dacht dat de groei prima was. Onterecht, bleek achteraf.”

Foetale groeivertraging, zoals bij Mikki, is namelijk op de hand moeilijk op te sporen. Een gewichtsschatting op de hand zoals verloskundigen doen, wijkt gemiddeld 50 procent af, Bij een echo is dit gemiddeld 10 tot 15 procent. Bij extra echo’s zijn groeivertragingen zoals die bij Mikki beter op te sporen.

Zorg op maat

Verloskundigenvereniging KNOV vindt een standaard van vijf echo’s bij elke vrouw teveel. “Zwangere vrouwen moeten zorg op maat krijgen. Er is een groep vrouwen waarbij vijf echo’s nodig zijn, maar bij veel vrouwen zijn twee of drie echo’s voldoende,”  zegt Franka Cadée, verloskundige en manager bij de KNOV.

Volgens Cadée is een verloskundige voldoende opgeleid om te zien of een kindje goed genoeg groeit. “Ze gebruiken hiervoor hun handen en echo’s indien nodig, maar ook uit het gesprek met de zwangere vrouwen kunnen ze veel informatie halen.”

Daar komt nog bij dat echo’s volgens Cadée een averechts effect kunnen hebben. “Je maakt vrouwen hiermee soms onnodig ongerust.”

Onterecht bang

Vukojevic denkt dat de verloskundigen onterecht bang zijn voor het medicaliseren van de zwangerschap. “Ze zijn bang dat een moeder onwijze stress en spanning krijgt door het medische traject en willen zoveel mogelijk ingrepen voorkomen.”

Daarmee kijken ze volgens Vukojevic alleen maar vanuit het perspectief van de zwangere waarbij niets aan de hand is. “Dat was ik tot vlak voor het mis ging ook. Achteraf gezien had ik dolgraag een medische zwangerschap gehad in plaats van een dode baby.”

Bron: RTL Nieuws, Editie NL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in