Samen Zwanger - Hypnotherapie voor een ontspannen bevalling

Veel vrouwen zien enorm op tegen de bevalling en kunnen er zelfs angstig voor zijn. En dat terwijl  iedere vrouw een mooie bevalling zou moeten kunnen ervaren. Een oplossing kan de inzet van individuele zwangerschapsbegeleiding in combinatie met hypnotherapie zijn, zo vertelt Barbara Corsetto, hypnotherapeut en zwangerschapbegeleidster in Amsterdam.

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij hypnose of trance wordt gebruikt om klachten en problemen tijdens de zwangerschap te verhelpen. Iedereen kan leren in hypnose te gaan. Het is een aangename, diepe ontspanning, waarbij je sterk op jezelf geconcentreerd bent en je aandacht naar binnen gericht is. Naast hypnotherapie kennen we ook hypnobirthing. Wat zijn de verschillen? “De overeenkomsten zijn dat wij beiden werken met hypnosetechnieken, waardoor de vrouwen leren diep en snel te kunnen ontspannen en dit ook tijdens de bevalling kunnen. Een verschil is dat hypnotherapeuten meer hypnosetechnieken tot hun beschikking hebben die nodig zijn bij zwaardere problematiek. De meeste hypnotherapeuten doen de zwangerschapsbegeleiding individueel en werken dus meer op maat.”

Individueel

De zwangerschapsbegeleiding van Barbara Corsetto is gebaseerd op hypnotherapeutise, aangevuld met fysiotherapeutische en haptonomische technieken.  ”In mijn praktijk kom ik veel vrouwen tegen die bang zijn voor de bevalling. Die angst kan grote vormen aannemen. Bij een gecompliceerde zwangerschap bijvoorbeeld. Of door een eerdere traumatische bevalling. Ook kunnen er zorgen zijn of verdriet als een dierbare is overleden. Het zijn persoonlijke situaties die je niet met iedereen wilt delen. Vandaar dat ik altijd individueel werk.”

Maatwerk

De begeleiding omvat meestal  4 tot 5 sessies van een uur om de 3 weken, vanaf de 20ste week. Bij elke sessie is er een hypnoseoefening die wordt opgenomen om thuis te oefenen, waarbij je leert hoe je die tijdens de bevalling kunt inzetten. Ook krijg je informatie over de bevalling, zwangerschap en kraamtijd, ademhalingsoefeningen, houdingen om weeën op te vangen en haptonomische technieken, zoals contact maken, weeën opvangen, je kind dragen in de buik, enzovoorts. Doel daarvan is dat de geboorte veel vlotter en soepeler verloopt en je na de bevalling sneller herstelt.

Postnataal

Hypnotherapie kan ook uitkomst bieden bij postnatale depressie, posttraumatisch stresssyndroom en vervelende gevoelens, legt Corsetto uit. “Ik kan deze klachten en gevoelens aanpakken met gesprekken en hypnoseoefeningen. Daardoor voel je je al snel beter en kun je de bevalling op een goede manier verwerken. Heb je dergelijke klachten, dan is mijn advies om daar niet mee rond te blijven lopen tot je weer zwanger bent, maar er snel iets aan te doen.”

Goed om te weten is nog dat hypnotherapie voor zwangeren door sommige zorgverzekeraars wordt vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Check echter altijd eerst je polis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in