Samen Zwanger - Is er een effect van coronavaccins op de vruchtbaarheid

Er gaan de laatste tijd veel verhalen rond over de coronavaccins. Waar een deel van de medische wereld en de wetenschap laaiend enthousiast is en aangeeft dat de vaccins voor COVID-19 helemaal veilig zijn, is er ook een grote groep die aangeeft dat dit zeker niet het geval is. Zij geven aan dat de vaccins mogelijk (grote) effecten op de vruchtbaarheid kunnen hebben, van zowel vrouwen als mogelijk ook mannen.

Bij Samen Zwanger zijn wij geen medisch experts. Wij kunnen daarom niet aangeven of de coronavaccins veilig zijn, of juist niet. Wel kunnen we diverse meningen onder elkaar zetten, zodat jij zelf een goed onderbouwde keuze kunt maken in je beslissing of je het vaccin wilt of niet.

 

Zijn er risico’s aan het nemen van een coronavaccin?

Het is op het moment van schrijven lastig te zeggen wat de risico’s zijn van de huidige coronavaccins op de vruchtbaarheid. Aangezien alle, in Nederland gebruikte, vaccins nog in de experimentele fase zitten tot eind 2022 of zelfs eind 2023, kan er na die periode een meer duidelijk beeld geschetst worden over de bijwerkingen. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in de bijsluiter van het Pfizer-BioNTec vaccin, waar op pagina 18 staat: ‘Ter bevestiging van de werkzaamheid en veiligheid van Comirnaty, moet de vergunninghouder het laatste klinische onderzoeksrapport voor het gerandomiseerde, placebogecontroleerde, waarnemer-geblindeerde onderzoek C4591001 indienen. Periode december 2023”.

Er is altijd wel wat weerstand tegen vaccinaties. Een veelgehoord bezwaar tegen deze specifieke vaccins is, dat de ontwikkelingstijd heel kort is in vergelijking met reguliere vaccins. Waar een normaal vaccin tussen de 5 en 10 jaar ontwikkel- en testtijd heeft, is dit bij de coronavaccins teruggebracht tot enkele maanden. Daar komt bij dat verschillende onderzoeken in dieren en oudere mensen, een alarmerend resultaat laten zien als het gaat om de werking van de vaccins. Dit baart veel mensen zorgen.

Wanneer we kijken naar het algemene aantal bijwerkingen van de huidige coronavaccins, dan zien we dat het aantal bijwerkingen flink hoger ligt dan dat van de vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Deze informatie komt van de website van Lareb, het bijwerkingen centrum van de overheid. ‘In 2020 ontving Lareb 1.475 meldingen van 4.640 mogelijke bijwerkingen na vaccinaties gegeven in het RVP.’. Daarnaast het aantal bijwerkingen van de coronavaccins: ‘Tot nu zijn dat 112.677 meldingen met 591.589 vermoede bijwerkingen’. Dit zijn overigens alleen de bijwerkingen welke bekeken zijn door medische deskundigen. Het verschil is flink te noemen, hetgeen twijfels over de veiligheid kan aanjagen.

 

Mogelijke effecten op vruchtbaarheid

Eind vorig jaar heeft voormalig hoofd onderzoeker van Pfizer, Dr. Michael Yeadon, bij het EMA gepleit voor onmiddellijke stopzetting van de vaccinatiestudies, en met name van Pfizer/BioNtech. Een van de punten van zorg is: ‘Van de vaccinaties wordt verwacht dat ze antilichamen tegen de piek proteïnen van SARS-CoV-2 produceren. Spike proteïnen bevatten echter ook syncytine-homologe proteïnen, die essentieel zijn voor de vorming van de placenta bij zoogdieren zoals de mens. Het moet absoluut worden uitgesloten dat een vaccin tegen SARS-CoV-2 een immuunreactie tegen syncytine-1 teweegbrengt, omdat anders onvruchtbaarheid van onbepaalde duur kan leiden tot gevaccineerde vrouwen’. Zijn zorgen richten zich direct op de toekomstige vruchtbaarheid van een ieder die het vaccin neemt. Uit onderzoek is nog niet gebleken of zijn claim waar is, maar ook zeker niet dat het niet waar is.

In de afgelopen tijd zijn er ook veel voorbeelden online te vinden waarin vrouwen klagen over ontregelde menstruatie, na het nemen van een coronavaccin. Ook Lareb geeft aan: ‘Er worden veel meldingen ontvangen over menstruatiestoornissen na coronavaccinatie’. Zij noemen ook dat het niet duidelijk is dat dit door het vaccin komt en ook is er op de lange termijn niet duidelijk wat de effecten hiervan zijn. Sceptici van de vaccins wijzen erop dat dit mogelijk met vruchtbaarheid in verband staat, maar dit is vooralsnog niet bewezen.

 

Wat zeggen andere bronnen over de veiligheid van coronavaccins en de effecten op vruchtbaarheid

Zoals gezegd, is er bij zowel de voorstanders, als bij de tegenstanders nog geen goed beeld over de lange termijn effecten van de vaccins. De gebruikte techniek is simpelweg nog te nieuw. Wel is een groot deel van de wetenschap momenteel positief over de vaccins, ondanks bovengenoemde punten. Veel van deze punten worden dan ook door factcheckers tegengesproken.

Er zijn dus ook veel positieve berichten over de veiligheid van de coronavaccins.

Zo zijn zowel de Nederlandse overheid, als het RIVM, beide lovend over de coronavaccins. Volgens het RIVM heeft het coronavaccin geen invloed op de vruchtbaarheid en zwangerschapswens. Zo staat er op hun website: ‘De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Tijdens de zwangerschap heeft vaccinatie geen invloed op de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd’. Daarnaast geeft het RIVM aan dat ‘op basis van de onderzoekgegevens en werking van deze vaccins, zijn er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins schadelijk zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap’. In Amerika zijn ondertussen 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna en daarbij zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Moeders van Morgen, onderdeel van Lareb, doet momenteel onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap.

Ook de media geeft aan dat de huidige coronavaccins helemaal veilig zijn en geen effect hebben op je vruchtbaarheid. Zo meldt Gynaecoloog-perinatoloog van het Erasmus MC Sam Schoenmakers bij RTL Nieuws ‘We weten dat de vaccinatie veilig is voor zwangeren en dat er op de korte termijn geen ernstige bijwerkingen zijn’. Daarnaast zegt Schoenmaker ‘Ook heeft het geen enkel effect op je vruchtbaarheid. De kans op onvruchtbaarheid neemt niet toe door een prik’.

Ook het NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, adviseert dat de vaccins voor COVID-19 veilig zijn voor zowel zwangere vrouwen, als mensen met een kinderwens.

Als aandachtspunt wordt door het Radboud UMC wel genoemd ‘Een deel van de mensen zal koorts krijgen na vaccinatie; dit kan bij mannen van negatieve invloed zijn op de zaadkwaliteit tot 3 maanden na de koorts’. Dit kan dus van invloed zijn wanneer je een kinderwens hebt en het vaccin wilt nemen.

 

Goed geïnformeerd beslissen

Zoals je kunt lezen, zijn de meningen momenteel verdeeld als het gaat om de bijwerkingen van de coronavaccins en de effecten op de vruchtbaarheid.

Wij zijn geen specialisten op het gebied van vaccins en hebben er zelf geen onderzoek naar gedaan. We vinden het wel belangrijk dat iedereen toegang heeft tot informatie om zelf een goede, verstandige keuze te maken. Wil jij het vaccin nemen omdat je angst hebt voor COVID-19, omdat je de zwakkeren in de samenleving wilt helpen, of omdat je op vakantie wilt, dan is die keuze uiteraard aan jou. Twijfel je en wacht je liever nog even, dan is dat ook jouw keuze.

Wat is jullie mening over de coronavaccins? Zijn ze, zoals het RIVM aangeeft, helemaal veilig en hebben ze geen effecten op de vruchtbaarheid? Of zit er wellicht een kern van waarheid in de berichten van sceptici?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in