Baby’s en peuters kunnen prima zonder vlees. Dat zeggen de nichten Elvia Goncalves (31) en Wania Pires (30). Met hun bedrijf Frootie, gevestigd in Woerden, brengen zij naar eigen zeggen als eerste in Nederland vegetarische verse babymaaltijden op de markt. ,,Je kan zoveel uit andere producten halen, vlees is niet nodig!”
Goncalves en Pires zijn allebei moeder van twee jonge kinderen en koken het liefst zelf voor hun kleintjes. Door hun drukke banen is daar niet altijd tijd voor. Kant-en-klare babyvoeding uit de welbekende potjes is geen oplossing voor ze.
,,Je kunt alles vers kopen in de supermarkt, zelfs voor honden. Voor de nieuwe generatie kan dat niet, dat vond ik zo gek”, vertelt Goncalves. Ze deelt haar ergernis met Pires. ,,Of we moesten ons neerleggen bij het gemis aan verse voeding, of zelf aan de slag gaan.”
Eiwitten
Begin 2020 starten ze Frootie. Het bedrijf maakt verse maaltijden voor baby’s en peuters met plantaardige ingrediënten, peulvruchten, noten, oliën en specerijen. Na bereiding worden de maaltijden gekoeld en ingevroren om de voedingsstoffen te behouden. Alle maaltijden van Frootie zijn vegetarisch, een bewuste keuze. ,,Iedereen kan onze maaltijden eten, ook als je halal eet of wel vlees eet.”
Vlees voor baby’s en peuters is volgens de twee ondernemers niet nodig. Goncalves: ,,Kinderen moeten vlees eten voor de eiwitten, zo word je opgevoed. Maar met linzen, kikkererwten of goede vleesvervangers kan een kindje ook heel goed groeien. Baby’s en peuters krijgen al heel veel eiwitten uit de moeder- of flesmelk. Ze hebben juist veel groente nodig!”
Volgens het Voedingscentrum kan het geen kwaad om kinderen geen vlees te laten eten. ,,Zolang je erop let dat een kind voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt, kan een kind prima vegetarisch eten”, staat op de webpagina die gewijd is aan vegetarisch eten voor kinderen.
Dat zit bij Frootie wel goed, legt Pires uit. ,,Onze recepten stellen we samen in overleg met een kinderdiëtist, om ervoor te zorgen dat alle maaltijden de juiste voedingsstoffen bevatten.”
Meer weten? Lees de rest van dit artikel bij de bron: De Stentor, geschreven door Ellen Van Leeuwen.