Samen Zwanger - Jonge moeders over waarom dat zo z'n voordelen heeft

Vrouwen krijgen op steeds latere leeftijd hun eerste kind. De gemiddelde leeftijd ligt volgens het CBS inmiddels op 29,9 jaar.

De vrouwen hieronder halen dat gemiddelde flink omlaag. Zij werden al op hun 21ste of 22ste moeder. Wat zijn volgens hen de voordelen? “Als jonge moeder kun je meer aan.”

Danielle van hout (23)

“Ik krijg vaak de vraag: was het een ongelukje?”, zegt Daniella van Hout (23). Zij kreeg haar zoontje Javi toen ze 21 was. “Ik begrijp de opmerking wel en kan er wel om lachen, maar ik heb er hartstikke bewust voor gekozen om zwanger te worden.”

Niet eerst carrière maken en dan een kind krijgen, maar eerst een kind en dan aan het werk. Dat is waar Daniella voor ging. Toen ze Javi kreeg, deed ze gewoon een studie, die haar zo’n 15 uur in de week kostte. “Ook kun je op je studie iets makkelijker zeggen dat je een dagje thuisblijft. Op je werk pikt je baas dat niet zomaar.”

De geboorte van haar zoontje heeft haar bijna geen studievertraging opgeleverd. “Ik heb eigenlijk maar één studieblok gemist. Zes weken na de geboorte van mijn zoontje zat ik weer op school.”

“Ik heb nog meer energie dan een vrouw van in de 30.”
– Daniella van Hout

Daniella heeft haar opleiding bijna afgerond en kan dan aan het werk op een communicatiebureau. “Ik ben niet iemand om de hele dag tussen de luiers te zitten. Ik wil graag fulltime werken.”

Dat ze zo jong een kind heeft gekregen, helpt daarbij. “Ik heb nog meer energie dan een vrouw van in de 30. Ik kan best de hele dag gewoon doorgaan.”

Maar niet alles is volgens Daniella altijd even makkelijk. “Soms baal je wel eventjes. Spontane avondjes zijn bijvoorbeeld lastig. Ik kan niet opeens veel gaan drinken. Dan houd ik altijd in mijn achterhoofd dat er een kleintje ligt te slapen dat verwacht dat ik morgen weer fit ben.”

Carmen Koster (27)

Ook Carmen Koster is op het schoolplein een van de jongste moeders. Zij kreeg op haar 22ste een tweeling, die inmiddels alweer 5 jaar oud is. “Jong moeder zijn is heel leuk. Opvoeden is zwaar, maar omdat je jong bent kun je dat beter aan.”

Ze is het niet persé eens met vrouwen die zeggen dat ze eerst van het leven willen genieten, en daarna pas kinderen nemen. “Ik geniet nu veel meer van het leven dan wanneer ik geen kinderen zou hebben.”

“Ik ben juist gaan studeren om ze een toekomst te geven.”
– Carmen Koster

Net als Daniella volgde Carmen ook tussen de luiers door een opleiding. Dat was volgens haar wel heel zwaar. “Maar het is wel gelukt: ik hoorde toevallig vandaag dat ik geslaagd ben!”

Ze is het er dan ook helemaal niet mee eens dat je het hebben van kinderen je carrière kan schaden. “Bij mij is het juist het tegenovergestelde. Ik kreeg de kinderen en dacht: nu moet ik goed voor ze gaan zorgen. Ik ben daarom juist gaan studeren om ze een stabiele toekomst te kunnen geven.”

Siham Amghar (22)

Siham Amghar (22) wilde eigenlijk altijd al op jonge leeftijd kinderen krijgen. Maar dat ze op haar 21ste al zwanger was, was niet helemaal gepland. Bovendien leverde het problemen op. “Ik ben van Marokkaanse komaf en ik was nog niet getrouwd met mijn toenmalige vriend. Dan wordt er gezegd: dit mag niet.”

Dat Siham alsnog besloot om haar zwangerschap door te zetten, bewijst volgens haar wel hoe groot haar kinderwens was. “Je moet er echt 100 procent achter staan om de strijd aan te gaan. Ik had geluk dat ik een ruimdenkende familie heb, maar door een deel ben ik alsnog verstoten.”

Maar, zegt Siham, het cliché is waar: “Je krijgt er heel veel voor terug.”

“Door mijn dochtertje ben ik gemotiveerder op mijn studie.”
– Siham Amghar

Siham is afgelopen september gestart met de universitaire opleiding sociologie, na enig uitstel. “Maar dat ik nu een dochtertje heb, zorgt er juist voor dat ik gemotiveerder ben dan eerst.”

Haar klasgenoten vinden het knap dat ze de studie combineert met de zorg voor haar dochter. “Maar ik heb een goed netwerk dat me helpt. Mijn moeder past vaak op. En als ik iets echt heel graag wil doen, dan zorg ik gewoon dat dat kan.”

Ze ziet het dan ook zeker niet als nadeel om zo jong moeder te zijn. “Als je eerst voor een carrière gaat, dan ga je je daar heel erg op richten. Dan is het moeilijker om voor een kind te kiezen, dat moet er maar tussen passen. Ik bouw nu juist alles eromheen.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in