Samen Zwanger - Kinderarts zoekt 10.000 vrouwen voor langdurig onderzoek

Ruim 800 Rotterdamse vrouwen met een kinderwens hebben zich afgelopen jaar laten onderzoeken voor Generation R Next. Dat is een uniek onderzoek naar factoren die invloed hebben op een zwangerschap en de gezondheid van een kind. Uiteindelijk hoopt het Erasmus MC op de deelname van 10.000 vrouwen, nog vóórdat zij zwanger zijn.

Door: Jitske-Sophie Venema

Vincent Jaddoe, kinderarts en projectleider van Generation R Next, noemt het aantal deelnemers aan het onderzoek tot nu toe ‘boven verwachting hoog’. ,,Na de zomer start pas de grote wervingscampagne, middels een brief in bijna elke brievenbus. We hopen dat veel meer vrouwen willen meewerken aan de studie, in het belang van henzelf en hun kind.” Hij verwacht de onderzoeksgroep van 10.000 vrouwen in 2021 compleet te hebben.

Alle deelnemers vullen een vragenlijst in over hun gezondheid en levensstijl. Ook worden bloed, urine en ontlasting onderzocht en een echo van de baarmoeder en eierstokken gemaakt.

Als de vrouwen eenmaal zwanger zijn, keren ze terug voor verdere onderzoeken. Vanaf de zeer prille zwangerschap tot, indien daar toestemming voor is gegeven, het kind volwassen is.

De studie borduurt voort op de studie Generation R, waarin 10.000 Rotterdamse kinderen ruim dertien jaar worden gevolgd. Dit leverde al vele inzichten op.

“We hopen dat veel meer vrouwen willen meewerken, in het belang van henzelf en hun kind”
– Vincent Jaddoe

Alle soorten

Conclusies van opvolger Generation R Next laten nog minstens 2,5 jaar op zich wachten. ,,Dit onderzoek is niet bedoeld voor tussentijdse kleine conclusies, we willen juist álle soorten Rotterdammers met elkaar vergelijken. Dat kan pas als we 10.000 vrouwen in beeld hebben”, aldus Jaddoe.

Uiteindelijk moet Generation R Next antwoord kunnen geven op vragen als: waarom raakt de ene vrouw bijvoorbeeld makkelijk zwanger en de andere niet? Wat veroorzaakt vroege miskramen? Zijn er verschillen tussen vrouwen met uiteenlopende etnische of sociale achtergronden? Die vragen zijn zeker in Rotterdam van belang, omdat de babysterfte hier al jaren hoger is dan gemiddeld in Nederland.

Bron: AD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in