Samen Zwanger - Kinderartsen slaan alarm om knoopcelbatterij

Kinderartsen slaan alarm over de heftige, soms dodelijke gevolgen die het inslikken van een kleine batterij kan hebben. Alleen al vorige week belandden drie kinderen met ernstige verwondingen in het Erasmus MC.

Door: Hanneke van Houwelingen

Het gaat om de ronde en platte knoopcelbatterijtjes, die vaak in afstandsbedieningen, fietslampjes en speelgoed zitten. Deze batterijen lekken een bijtend zuur dat al binnen een uur een gat in de slokdarm kan branden.

Sinds 2008 zijn hierdoor ten minste zestien kinderen in Nederland ernstig gehandicapt geraakt. Twee van hen zijn overleden. Het aantal slachtoffers ligt vermoedelijk veel hoger, zegt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC had vorige week maar liefst drie kinderen op de operatietafel. “Ouders, laat niks slingeren. Nieuwe, volle batterijen zijn het gevaarlijkst,” waarschuwt zij. “Het zuur van de batterij vreet zich binnen een mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen.”

“Ouders, laat niks slingeren. Nieuwe, volle batterijen zijn het gevaarlijkst.”
– Kinderarts Lissy de Ridder van het Erasmus MC

Vorig jaar overleed één dreumes in het Erasmus MC aan de gevolgen, een ander raakte halfzijdig verlamd en een derde hield er een dwarslaesie aan over. Om de maand meldt zich in het Rotterdamse ziekenhuis een nieuw geval en nu zelfs drie in één week.

Blijvende schade

Elders in het land liepen kinderen ook blijvende schade op aan hun slokdarm of luchtpijp, waardoor ze niet meer normaal kunnen eten of ademen. In 2014 overleed een 1-jarig jongetje dat een batterij had ingeslikt. De huisarts had het kind naar huis gestuurd met een zetpil.

Wanneer huisartsen of ouders vermoeden dat een kind een batterij heeft ingeslikt, moeten zij direct naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto, zegt De Ridder. “Het eerste teken is dat een kind niet wil eten. Wanneer het kind bloed begint te spugen, is de schade al heel groot.”

Sinds vorige week hebben alle kinderartsen in het land een oproep gekregen van de NVK om elk batterij-incident te melden. Maandelijks wordt deze oproep herhaald en elk kwartaal moeten de artsen een update geven over het letsel van hun patiënt.

“Zo moeten we een beter beeld krijgen over de omvang van het probleem en de complicaties,” zegt Angelika Kindermann, kinderarts in het AMC in Amsterdam, die dit onderzoek leidt.

Bron: Het Parool

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in