Samen Zwanger - Opvang door een nanny

Even wat cijfers: het aantal kinderen dat in kinderdagcentra verblijft bedraagt circa 290.000 en het aantal locaties schommelt rond de 7.800 (2017). Gemiddeld verbleven kinderen in 2016 daar rond de 58 uur per maand.

In een kinderdagverblijf (of crèche) kan jullie kindje al vanaf circa 6 weken terecht en daar blijven tot hij of zij 4 jaar is en naar de basisschool gaat. Kinderdagverblijven zijn meestal 52 weken per jaar, 5 dagen per week en van half 8 ’s morgens tot half 7 ’s avonds geopend. Afwijkingen daarop zijn in overleg soms mogelijk. N.B.: verzeker je er altijd van dat het kinderdagverblijf of de crèche in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) geregistreerd staat om mogelijk recht te hebben op kinderopvangtoeslag.

Kiezen

Hebben jullie besloten dat je kindje naar een kinderdagverblijf gaat, ga dan niet over één nacht ijs. Maak een lijstje van adressen in de nabije omgeving en ga ernaar toe om kennis te maken en rond te kijken. Zaken als de ruimtes en de sfeer, de hygiëne, voorzieningen en veiligheid, het eten en drinken en bijvoorbeeld ook of er met de kinderen naar buiten wordt gegaan zijn belangrijke keuzeaspecten. Hetzelfde geldt voor de denkwijze en filosofie van het kinderdagverblijf en de mensen die er werken. Denk er ook aan dat je op tijd met je oriëntatie begint. En dat je ook op tijd inschrijft. Dat kan al vanaf het moment dat je zwanger bent. Zeker bij populaire adressen kun je al gauw te laat zijn en kom je op een wachtlijst. Hetzelfde geldt voor de drukste dagen, meestal zijn dat de maandag, dinsdag en donderdag.

Kwaliteit naar een hoger niveau

De kwaliteit van de kinderopvang en de peuterspeelzalen gaat nog verder omhoog. De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) is namelijk op 1 januari 2018 ingegaan. Deze wet verbetert de kwaliteit en toegankelijkheid van de kinderopvang. De 4 thema’s van de kwaliteitseisen zijn: de ontwikkeling van het kind centraal, veiligheid en gezondheid, stabiliteit en pedagogisch maatwerk en kinderopvang is een vak. Delen van die nieuwe kwaliteitseisen zullen later in werking treden (1 januari 2019 of 2023).

De veranderingen

Dit zijn enkele veranderingen:

  • De opvang van baby’s wordt beter. Er komen meer leidsters per baby. Dat wordt één leidster per drie baby’s. Nu is er nog één leidster op vier baby’s;
  • Er komt ook meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Zo krijgen alle kinderen een mentor;
  • In een kindercentrum moet een volwassene met een EHBO-certificaat tijdens de openingsuren aanwezig zijn;
  • Alle medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzalen moeten goed Nederlands kunnen spreken. Voor hen komen er taaleisen.

Deze nieuwe wet en kwaliteitseisen komen voort uit het Akkoord Innovatie en Kwaliteit kinderopvang tussen de minister, de Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland (de vroegere MO-groep) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, ouderorganisatie Boink, de FNV en het CNV.

Samen Zwanger - BANNER KINDERDAM - kinderdagverblijf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in