Samen Zwanger - Kinderen krijgen is goed voor jouw hersenen

Kinderen krijgen is goed voor jouw hersenen. Het is dus niet alleen leuk om een kindje te krijgen, maar ook goed voor het vrouwelijk brein. Vrouwen die kinderen krijgen hebben op latere leeftijd beduidend jongere hersenen. Dat blijkt uit MRI-scans van bijna 10.000 Britse vrouwen.

Op middelbare leeftijd zijn de hersenen van moeders zes maanden jonger dan van vrouwen die nooit kinderen hebben gekregen. Bovendien geldt: hoe meer kinderen, hoe beter het voor de hersenen is (tot een maximum van vijf). Onderzoekers vermoeden dat het brein van vrouwen baat heeft bij de extra aanmaak van oestrogeen tijdens de zwangerschap en dat de zwangerschap zelf mogelijk goed is voor het immuunsysteem.

“Als je kijkt naar de factoren die van invloed zijn op hoe we ouder worden, lijkt het krijgen van een kind een echt verschil te maken”, aldus dr. Ann-Marie de Lange van de Universiteit van Oslo. “Vrouwen die kinderen hebben, kunnen later in hun leven profiteren van de positieve effecten. Die zouden ze te danken kunnen hebben aan hormonen of immuunfactoren die verband houden met een zwangerschap en bevalling en die beschermen tegen hersenveroudering.”

 

Bron: Welingelichte Kringen, door Désirée du Roy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in