Samen Zwanger - kinderen maken je gelukkiger als ze uit huis zijn

Een iets meer controversieel onderwerp. Wij kwamen onderstaand artikel tegen en willen onze lezers het niet onthouden, aangezien er daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek als grondslag is. Het onderwerp: kinderen maken je gelukkiger als ze uit huis zijn.

Volgens menig onderzoek zijn mensen zonder kinderen gelukkiger dan mensen met kinderen. Maar het wordt anders als je kijkt naar ieders geluk op latere leeftijd. Als kinderen het huis uit zijn worden ze een bron van geluk in plaats van de oorzaak van stress en gedoe.

De meeste onderzoeken naar geluk samenhangend met kinderen richt zich op mensen die inwonende kinderen hebben. En die onderzoeken zijn eenduidig: kinderen helpen niet bij gelukkig zijn. Voornaamste redenen: je hebt minder vrije tijd, je slaapt slechter en je hebt minder geld.

Christoph Becker van de universiteit van Heidelberg en zijn team vroegen zich af of het verhaal anders zou kunnen zijn voor ouders van wie de kinderen het huis uit zijn. Om daar achter te komen, analyseerden ze gegevens van e 55.000 mensen van 50 jaar en ouder.

Ze ontdekten dat in deze oudere leeftijdsgroep mensen met kinderen een beter scoren op indicatoren van geluk en minder symptomen van depressie vertonen dan mensen zonder kinderen, maar alleen als hun kinderen hey huis uit zijn.

Als kinderen het huis uit zijn verdwijnt de dagelijkse zorg en stress en komt er voor in de plaats dat er zorg is voor kou, als ouder, zegt Becker. Ze kunnen ook iets teruggeven door zorg en financiële steun te bieden aan hun ouders, zegt hij.

 

Bron: Welingelichte Kringen, door Piet Immerzaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in