Samen Zwanger - Kinderen onder de 1 jaar mogen geen honing eten

Kinderen onder 1 de jaar mogen geen honing eten, maar waarom eigenlijk niet?

Kinderen zijn dol op alles wat zoet is en ook bij honing likken ze hun vingers af. Toch wordt het sterk afgeraden om kinderen jonger dan één jaar honing te geven. Dit product kan namelijk sporen bevatten van de bacterie Clostridium Botulinum en dat kan botulisme veroorzaken bij je baby.

Er is een waslijst aan producten die je beter niet aan je kleintje kunt geven en honing is daar één van. Het kan een gevaarlijke bacterie bevatten waar je baby ernstig ziek van kan worden.

Honing kan een gevaarlijke bacterie bevatten

Honing kán sporen bevatten van de bacterie clostridium botulinum. Deze bacterie maakt de gifstof botuline aan en dit kan de ziekte botulisme veroorzaken (een ernstige voedselvergiftiging). Als een baby wordt besmet met deze bacterie via honing wordt dat infantiel botulisme genoemd en omdat de darmen van een baby nog niet volledig ontwikkeld zijn kan dat grote gevolgen hebben voor je kleintje.

Verschijnselen van de ziekte

Als je je baby toch per ongeluk honing hebt gegeven is dat niet meteen een reden om in paniek te raken. Niet alle honing is namelijk per definitie besmet met deze bacterie. Hou je kindje de komende paar dagen in de gaten (na 24-72 uur treden de verschijnselen op)

  • je baby blijft huilen
  • verminderde of verdwijnen van de eetlust
  • verstopping
  • sloomheid

Mocht je één of meerder van deze verschijnselen bij je baby zien neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

 

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in