Samen Zwanger - Kinderopvang op de boerderij

Al eens over nagedacht of nog nooit van gehoord? Kinderopvang op de boerderij laat kinderen op een vanzelfsprekende manier kennismaken met de natuur en de dieren om hen heen. Inmiddels telt ons land al rond de 40 boerderijen met kinderopvang

De brancheorganisatie VAK (Verenigde Agrarische Kinderopvang) is er duidelijk over: opvang op een boerderij biedt kinderen een omgeving waar ze op een natuurlijke manier in contact komen met de natuur en de dieren, wat bijdraagt aan hun geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Deze opvang voegt iets bijzonders toe aan het dagelijkse ritme van spelen, eten en slapen en onderscheidt zich daarmee van reguliere kinderopvang. Maar er is meer. Agrarische kinderopvang biedt ook voordelen voor de samenleving op het platteland en tegenwicht voor het verdwijnen van voorzieningen. 

Agrarische kinderopvangformule

Ondernemers die zijn aangesloten bij de VAK kunnen profiteren van de speciaal ontwikkelde agrarische kinderopvangformule. Het hart hiervan is vertaald in het Pedagogische Beleid en de ‘Groene Pedagogiek’. Alle VAK-leden bieden een goede kinderopvang volgens de landelijk geldende normen op een locatie die verbonden is met een agrarisch bedrijf: Kinderopvang voor 0-4 jarigen, Buiten Schoolse Opvang (BSO) of beide. De VAK- ondernemers onderscheiden zich van de gewone kinderopvangcentra omdat zij opvang binnen een agrarische setting bieden. Dat stelt ze in staat om dagelijks in hun aanbod gebruik te maken van de natuurrijke en veelzijdige landelijke en agrarische omgeving van hun kinderopvang en daarbij passende activiteiten.

Pedagogische uitgangspunten

Als pedagogische uitgangspunten hanteert de VAK wettelijk verplichte pedagogische uitgangspunten zoals opgesteld door Prof. J.M.A. Mw. Riksen-Walraven. Hierbinnen wordt de meerwaarde van een kinderopvang in het agrarische buitengebied met veel ruimte voor een natuurlijke speel-, leer- en leefomgeving verwoord. Kinderen die regelmatig in de natuur zijn krijgen veel extra ontwikkelingsstimulansen in vergelijking met kinderen die vooral binnen en/of in een stedelijke omgeving worden opgevangen. 

Kwaliteit

In april 2013 is het HKZ-keurmerk toegekend aan de VAK als organisatie en aan een groot deel van haar leden. Dit kwaliteitssysteem geeft ondernemers en ouders de garantie dat de dienstverlening professioneel is. Naast de externe audits door een erkende instantie, worden jaarlijks ook interne audits bij de ondernemers gehouden, waarbij wordt gemeten of de formule op de juiste manier wordt uitgedragen en is geïmplementeerd. Elk kinderdagverblijf wordt ook nog getoetst door de eigen gemeente, uitgevoerd door de GGD.

Meer informatie

Wil je meer weten over kinderopvang op de boerderij, ga dan naar de website van Verenigde Agrarische Kinderopvang voor meer informatie en de adressen van de kinderopvanglocaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in