Samen Zwanger - Kirsten wil geslacht ongeboren baby niet weten

Het is misschien de meest gestelde vraag aan aanstaande ouders: ‘Wat wordt het?’ Toch zullen steeds meer mensen hier geen antwoord op kunnen geven, want de groep mensen die het geslacht niet wil weten groeit.

​Het is al jaren mogelijk om er tijdens de zwangerschap achter te komen of je een jongen of een meisje krijgt, maar volgens de Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland groeit de groep aanstaande ouders die dat bewust niet wil weten.

Verloskundige Renske Kuiper herkent deze trend: “Er zijn steeds vaker mensen die niet willen weten wat het geslacht van hun baby is. Het gaat er bij hen echt alleen om dat ze een kindje krijgen, en dat het gezond is”, zegt ze tegen EditieNL.

‘Het moet een verrassing blijven’

Kirsten Zuidersma is 35 weken zwanger, en wil niet weten of ze een meisje of een jongetje in haar buik heeft: “Ik word er soms wel scheef om aangekeken, maar vanaf het begin wisten we zeker dat we niet wilden weten wat het wordt”, zegt ze tegen EditieNL.

De aanstaande moeder vindt het belangrijk om te weten of het kindje gezond is, maar het geslacht moet een verrassing blijven: “Ik vind het zonde als iedereen al weet of het een jongetje of een meisje wordt.”

Badpak

De babykamer van Kirstens zoon of dochter is mintgroen. “Ik houd al niet van roze, dus als ik wist dat het een meisje was, zou de kamer ook groen zijn.” Ook kleertjes hoeven van haar niet roze of blauw te zijn: “Als je in de wagen kijkt en niet weet of het een jongen of meisje is, dan moet je het maar gewoon aan mij vragen.”

Heel af en toe vindt Kirsten het lastig om niet te weten wat het geslacht is. “Ik zag laatst een superschattig badpak. Ik had het bijna gekocht, zo lief was het. Maar dat doe ik dan natuurlijk niet. Als het een jongen is, dan heb je er niets aan.”

‘Doe je ogen dicht’

Volgens Kuiper gaat de interesse in het geslacht van het kind in golfbewegingen. “Op een gegeven moment wilde iedereen weten wat het werd. Mensen vonden dat vooral praktisch. Tegenwoordig zijn mensen heel bewust met geslacht bezig en worden er na de geslachtsbepalende echo zelfs ‘gender reveal party’s’gehouden.”

De verloskundige denkt dat ouders die het geslacht van hun kind weten in het voordeel zijn. “Het gaat vanaf dat moment echt leven. Ze kunnen zich dan een beter beeld vormen van het leven met hun kindje.” Als je het echt niet wilt weten, is het volgens de verloskundige ook belangrijk om je ogen dicht te doen bij de 20-wekenecho: “Zelfs een leek kan dan zien wat het wordt.”

Willen we het wel of niet weten?

  • Zo’n 75 procent van de aanstaande ouders wil wel weten of ze een zoon of dochter krijgen
  • Dat kan al vanaf 14 weken met een geslachtsbepalende echo
  • Toch krijgen de meeste ouders het te horen bij de gezondheidsecho, na 20 weken

Bron: Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland en RTL Nieuws/Editie NL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in