Samen Zwanger - Koliek bij baby's

Als je baby zonder aanwijsbare reden hard en lang blijft huilen, kan hij last hebben van koliek. Alle baby’s huilen meer in de eerste drie maanden van hun leven dan op enig ander moment, maar bij koliek is dat anders.

Sommige artsen definiëren het volgens de regel van drie: drie uur aan één stuk huilen, tenminste drie keer per week en gedurende tenminste drie weken op rij. Dit begint meestal tussen de 3 en 6 weken na de geboorte en komt vaak plotseling in de avonduren voor. Veel baby’s zullen intens huilen, niet in staat om te worden gekalmeerd, hun vuisten balanceren en hun benen optrekken. Elke baby is anders, maar de koliek verdwijnt meestal na ongeveer 3 maanden.

Oorzaak

De oorzaak van koliek is nog niet helemaal zeker. Sommige mensen denken dat het te wijten is aan het onvolwassen spijsverteringsstelsel van de baby of aan voedselallergieën. Anderen geloven dat de oorzaak misschien een zich nog steeds ontwikkelend zenuwstelsel of het temperament van een baby is, waardoor hij gemakkelijk te sterk gestimuleerd kan worden. Een andere theorie is dat koliek soms wordt veroorzaakt door een onbalans van gezonde bacteriën in de darmen. Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen met koliek verschillende microflora in de darmen hebben.

Raadpleeg je arts

Het is een goed idee om met je arts te praten over het huilgedrag van je baby. Hij kan andere mogelijke oorzaken uitsluiten, zoals darmproblemen of urineweginfecties, en hij zal willen controleren of je baby normaal eet en groeit. Hij zal je ook helpen om de beste behandeling voor je baby te bepalen als hij koliek heeft. Elke baby is anders en heeft een manier waarop hij getroost kan worden, dus misschien moet je met een paar technieken experimenteren om te ontdekken wat het beste werkt. Dit zijn enkele suggesties om een ​​kalmerende omgeving te creëren die lijkt op hoe het leven was in je baarmoeder – knus, warm en ontspannend:

  • Baker je baby stevig in een deken of draag hem in een draagzak;
  • Wieg hem in je armen of in een schommel;
  • Probeer hem in een rechtopstaande positie te houden, zodat hij wat van zijn darmgassen kwijt kan;
  • Schakel iets in dat een luid, herhalend geluid maakt, zoals een stofzuiger, vaatwasser of wasmachine;
  • Neem hem mee uit voor een autorit of kinderwagenwandeling – de beweging is rustgevend.

Andere ideeën: een warm bad, een warme warmwaterkruik of een handdoek op de maag van je baby (zorg ervoor dat de temperatuur op zijn huid comfortabel is), of een fopspeen. Sommige ouders melden dat de symptomen van hun baby’s koliek verbeteren met een vrij verkrijgbaar geneesmiddel genaamd simethicone, dat intestinaal gas kan verminderen. En bij sommige baby’s is aangetoond dat behandeling met probiotica (met name Lactobacillus reuteri) helpt bij koliek.

Het continu horen van een huilende baby kan erg frustrerend en vermoeiend zijn. Het is handig en fijn om iemand erbij te hebben die je baby af en toe kan kalmeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in