Samen Zwanger - Dragen (blog) nog nakijken

Het dragen van je kindje is iets van alle tijden. Lang (heel lang) geleden waren er nog geen wielen en dus zeker ook nog geen kinderwagens. Ook was er nog geen sprake van boxen of babybedjes. Mama’s droegen hun kindje dus altijd bij zich. En omdat je kindje steeds op de arm dragen erg zwaar is, hadden ze daar toen al andere oplossingen voor. Dragen met huiden of doeken. Dertig jaar geleden was er eigenlijk niets anders dan een Easy Rider draagzak waarmee je je kindje kon dragen. Nu worden draagzakken steeds meer gedragen, kijk maar om je heen op straat. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kindje te dragen.

Draagmogelijkheden op een rij

Geweven  draagdoek

Het ultieme draagcomfort met vele mogelijkheden en talrijke keuzes in kleuren en patronen, voor elk wat wils. Het gebruik van de knopen heb je snel door en je kunt er lang plezier van hebben.

Rekbare draagdoek

Deze doek is voor de eerste maanden heel geschikt, maar gaat door de tricot wat sneller doorhangen en is in de zomer al snel te warm.

Voorgevormde (ergonomische) drager/SSC

Het gemak en uiterlijk van een BabyBjorn met het comfort van een draagdoek.

Mei Tai

Drager die geen ingewikkelde knooptechnieken vereist. Middenweg tussen een doek en een ergonomische drager.

De BabyBjorn en andere soortgelijke dragers zijn voorbeelden van dragers die als ‘niet ergonomisch’ bekend staan en vooral veel nekklachten en frustraties veroorzaken. Ook voor je baby zijn deze dragers niet comfortabel. Ook het bekende ‘naar voren’  dragen in de BabyBjorn is voor je baby’s rug zeer onprettig en de baby kan zich ook niet afsluiten van zijn omgeving, dus zeker niet aan te raden. 

Draagdoeken

Geweven draagdoek

Met deze draagdoek kun je je kindje dragen vanaf de geboorte tot en met de kleuterperiode. Het knopen van de doek doe je deels met je kindje er al in.

Van de geweven doek zijn veel varianten. Zowel in materiaal (katoen, hennep, wol, linnen, zijde en combinaties hiervan) als in merken, soorten en dessins. En natuurlijk ook in prijs.

De geweven doek is er in verschillende maten. De basismaat is maat 6, ongeveer 4,6 meter. Deze maat is voor de meeste mensen geschikt om hun kindje op de buik te dragen. Er zijn ook langere doeken, bijvoorbeeld voor het buikdragen als je zelf een wat grotere maat hebt. En kortere doeken. Deze worden meestal gebruikt voor rugdragen.

Tip De meest verkochte maat in draagdoeken is maat 6. Maat 6 staat gelijk aan ongeveer 4,6 meter lengte. Deze past bij een kledingmaat 36 t/m 42. Bij maat 36 of kleiner kun je ook kiezen voor maat 5. Bij maat 6 houd je met een kleinere kledingmaat wat meer doek over. Vanaf kledingmaat 44 is draagdoek maat 7 meer geschikt als basisdoek.

Je kindje op je buik dragen (buikdragen) kan direct vanaf de geboorte. Daarvoor kun je maar één basisknoop gebruiken, de Front Wrap Cross Carry (FWCC). Op YouTube zijn vele filmpjes te vinden hoe je deze knoop doet. Je kunt het knopen oefenen, ook tijdens de zwangerschap, met bijvoorbeeld een pop of teddybeer. Een draagconsulent kan je het knopen stap voor stap aanleren. Het is echt een aanrader om dit samen met een draagconsulent te doen. Vraag anders een ervaren draagmama uit je omgeving.

Rugdragen kan vanaf het moment dat je kind rechtop kan zitten. Meestal vanaf ongeveer 6 maanden. Voor het rugdragen bestaan er vele verschillende knopen met verschillende varianten. Ook hier staat YouTube vol mee. Maar die filmpjes kun je bewaren voor later.

Rekbare draagdoek

Met een rekbare draagdoek kun je je kindje ook vanaf de geboorte dragen. Het voordeel van de rekbare doek is dat je de doek helemaal kunt omknopen en pas daarna je kindje in de doek plaatst. Doordat de stof rekbaar is, is er ruimte om dit na het knopen te doen.

Dit is het grootste verschil met de geweven doek. Een ander verschil is de gebruiksduur. Je kunt een rekbare doek niet zo lang gebruiken als een geweven doek. Omdat de stof rekbaar is gaat je kindje naarmate hij zwaarder wordt toch wat in de doek ‘hangen’, wat op den duur erg zwaar is voor je rug en schouders. Van de rekbare doek zijn minder varianten dan van de geweven doek. Minder merken, materialen en dessins. Wel is er, net als bij de geweven doek, één basisknoop voor het dragen van je baby op je buik. Zoek voor voorbeelden op YouTube op de volgende zoekwoorden: ‘rekbare draagdoek’ en ‘stretchy wrap’.

Geweven of rekbaar?

Zowel het knopen met de geweven, als het knopen met de rekbare doek moet je leren. Maar oefening baart kunst. Na verloop van tijd gaat het steeds sneller. En voor je het weet ben je een echte pro! Soms vinden mama’s (of papa’s) het knopen, met het kindje al in de doek (zoals bij de geweven doek), nog erg spannend. Dit kan een reden zijn om voor een rekbare doek te gaan. Ben je van plan je kindje voor langere tijd te gaan dragen, dan zou ik je zeker aanraden om voor een geweven doek te kiezen.

Waar koop je een draagdoek?

Een draagdoek kun je in ieder geval online vinden. Veel draagconsulenten verkopen ook (nieuwe en gebruikte) draagdoeken.

Binnen het (geweven) draagdoeksegment is er veel keuze in merken en prijzen. Er bestaan zeer exclusieve ‘high end’ doeken (online). Kom je deze doeken tegen, laat je hier dan niet door afschrikken, dit zijn meestal collector items. Onder de draagmama’s is een grote groep die doeken verzamelt, verkoopt en ruilt. Soms zie je online stapels van tientallen doeken voorbij komen. Maar in principe heb je aan één ook genoeg. En er bestaat ook genoeg keuze in meer betaalbare doeken. Ze beginnen bij ongeveer 60 Euro. Nog niet echt goedkoop, maar dit heeft te maken met de hoeveelheid stof, zo’n 4,6 meter, voor een maat 6. Een kortere draagdoek zal dan ook minder duur zijn. Maar een doek kleiner dan maat 6 (minimaal maat 5) is niet geschikt om je kindje op je buik te gaan dragen. Let dus goed op de maat, anders heb je er niks aan.

Behalve de online verkoop van nieuwe doeken is er ook een levendige handel in gebruikte doeken. Draagdoeken verliezen nauwelijks waarde door gebruik. En het voordeel van een gebruikte doek is dat deze al is ‘ingedragen’. Dat houdt in dat de doek al lekker soepel is en makkelijk knoopt. Een nieuwe doek is vaak nog erg stug en moet eerst ‘ingedragen’ worden.

Tip Op Marktplaats zul je niet veel doeken tegenkomen. De meeste worden gekocht en verkocht via Facebook in de besloten groep Draagdoekenmarkt.

Dit is een overzicht van (een deel van) de meest betaalbare merken draagdoeken.

Auteur: Sannemarije Ridder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in