Samen Zwanger - Mijn baby heeft koorts, wat nu?

Het is moeilijk om je geen zorgen te maken als je baby huilt en zijn temperatuur hoog is of stijgt, maar koorts veroorzaakt zelden schade. Koorts maakt deel uit van de natuurlijke afweer van je baby tegen een infectie. Koorts kan echter ernstiger zijn als je baby jonger is dan zes maanden. Het is vrij ongebruikelijk voor jonge baby’s om een ​​hoge temperatuur te ontwikkelen, dus dit kan een waarschuwing zijn dat er iets mis is. Zeker in deze tijd is het goed om extra waakzaam te zijn.

Raadpleeg je arts meteen als je baby:

  • Jonger dan 3 maanden is en een koorts van 38 graden Celsius of hoger heeft. Koorts bij een baby op deze leeftijd kan wijzen op een ernstige infectie of ziekte;
  • 40 graden Celsius koorts heeft;
  • Meer dan 24 uur lang last van de koorts heeft.

Als je baby ouder is dan zes maanden, kan de hoogte van zijn temperatuur of hoe lang die temperatuur aanhoudt niet altijd bepalen hoe slecht hij eraan toe is. Je instinct dat je baby zich niet goed voelt, is net zo betrouwbaar als het meten van zijn temperatuur. Het kan echter handig zijn om een ​​thermometer te gebruiken, zodat je weet wat normaal is voor je baby.

Waarom heeft mijn baby koorts?

Je baby heeft koorts omdat hij een infectie of ziekte aan het bestrijden is. Soms is het misschien niet duidelijk waarom je baby koorts heeft, maar dit zijn de meest voorkomende redenen:

  • Verkoudheid;
  • Griep;
  • Een coronavirus;
  • Kroep (ademhalingsziekte);
  • Keelpijn;
  • Oorinfectie;
  • Urineweginfecties;
  • Luchtwegaandoening, zoals een longontsteking;
  • Een virus dat uitslag veroorzaakt, zoals waterpokken.

Baby’s krijgen vaak koorts na het krijgen van vaccinaties. Je arts of praktijkondersteuner zal aangeven waar je op moet letten nadat je baby een vaccinatie heeft gehad. Je baby kan ook koortsig zijn omdat hij kinderziek is. Lees meer over de tekenen van tandjes krijgen.

Hoe weet ik of mijn baby koorts heeft?

Meestal kun je zien of je baby koorts heeft door hem aan te raken. Zijn huid zal erg heet aanvoelen. Je kunt aan zijn voorhoofd voelen en als hij jonger is dan drie maanden, aan zijn borst of rug voelen. Je baby kan ook rode wangen hebben en klam of zweterig aanvoelen. Als je wilt, kun je een thermometer gebruiken om een beter beeld te krijgen van zijn temperatuur. De normale lichaamstemperatuur ligt tussen 36 en 37 graden Celsius, maar deze kan van kind tot kind in enkele graden variëren.

Wat kan ik doen om de koorts van mijn baby te behandelen?

Je zou de koorts van je baby thuis moeten kunnen behandelen. Dit zijn enkele manieren om je baby comfortabel te houden:

  • Geef je baby veel te drinken om er zeker van te zijn dat hij goed gehydrateerd is. Bied hem borstvoeding of flesvoeding en extra afgekoeld gekookt water aan;
  • Als je baby oud genoeg is voor vaste babyvoeding, laat hem dan eten als hij er zin in heeft. Als hij niet veel wil eten, probeer dan regelmatig kleine hoeveelheden aan te bieden om zijn energie op peil te houden;
  • Laat hem rusten als hij dat wil, maar hij hoeft niet in bed te blijven als hij liever bij jou is;
  • Kleed je baby zodanig dat hij zo comfortabel mogelijk is en laat zijn hoofd onbedekt. Bedek hem met een laken als hij gaat rillen. Dat kun je gemakkelijk verwijderen als hij opnieuw oververhit raakt. Weet je niet zeker wat juist is, bel dan je arts voor advies;
  • Geef je baby paracetamol voor baby’s als hij erg ongemakkelijk of boos lijkt. Je kunt je baby paracetamol voor baby’s vanaf twee maanden geven als hij 37 weken geleden is geboren en tenminste 4 kg weegt. Je kunt je baby ibuprofen voor baby’s geven als hij drie maanden of ouder is en minimaal 5 kg weegt.

Als je besluit je baby ibuprofen of paracetamol te geven, volg dan de doseringsinstructies op de verpakking of vraag je apotheker of arts om advies. Geef de paracetamol en ibuprofen  voor baby’s niet tegelijkertijd. Als je er een hebt aangeboden en het niet heeft geholpen, kun je erover denken om de andere te geven. Paracetamol is veilig voor je baby als je hem de juiste dosering geeft.

Hoe weet ik of de koorts van mijn baby ernstig is?

Als je baby koorts heeft en andere symptomen, kan dit een teken zijn van een ernstiger ziekte. Symptomen om op te letten zijn onder meer:

  • Je baby is bijzonder slaperig;
  • Hij wil al meer dan acht uur niet drinken. Of hij heeft minder dan de helft van zijn gebruikelijke hoeveelheid gedronken in de afgelopen 24 uur. Dit geldt ook voor de borst- of flesvoeding voor jonge baby’s;
  • Verzonken fontanellen (de zachte plekken op het hoofd van je baby), samen met andere symptomen, waaronder droge lippen, donkergele urine en minder natte luiers dan normaal. Dit kunnen tekenen zijn van uitdroging;
  • Je baby heeft een onverklaarbare uitslag.

Als je je zorgen maakt over je baby, neem dan contact op met je huisarts. Het is het beste om bijzonder voorzichtig te zijn als je baby jonger is dan zes maanden. Koorts bij jonge baby’s is ongebruikelijker en kan ernstig zijn.

Wat is een koortsstuip?

Koortsstuipen zijn toevallen die soms voorkomen bij baby’s en jonge kinderen met een hoge temperatuur. Ze zijn beangstigend om te zien, maar zijn zelden schadelijk. Hoewel een koortsstuipje eeuwen lijkt te duren, duurt het meestal minder dan vijf minuten en zelden langer dan 15 minuten. Als je baby voor de eerste keer een korte koortsstuip krijgt, breng hem dan naar de spoedafdeling van je plaatselijke ziekenhuis of bel 112. Een arts kan hem controleren en helpen om de oorzaak te vinden. Als de stuip na vijf minuten niet is gestopt, bel dan 112 voor een ambulance.  Als je baby eerder koortsstuipen heeft gehad, heeft hij misschien geen spoedeisende hulp nodig. Het is echter het beste om je arts om advies te vragen. Terwijl je baby de stuip krijgt, mag je hem op geen enkele manier in bedwang houden. Maak alle strakke kleding los en maak zijn luchtweg vrij (voedsel bijvoorbeeld). Leg hem op zijn zij. Als hij op een plek is waar hij zou kunnen vallen, verplaats hem dan naar een zachte, veilige ondergrond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in